Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 22 май 2015 г.

Свободата в образованието работи



Няколко публикации имаше тук относно образованието, та това може би ще бъде лично насърчение за някои:

Моите деца никога не са ходили на училище, дори докато живеехме в България. От самото начало сме ги обучавали у дома, и те никога дори не са виждали какво е класна стая докато не влязоха в колежа. С жена ми просто им дадохме старт като ги научихме да четат от рано и да харесват четенето, и след това им давахме само общи насоки. Те си следваха своите си интереси и в последните години от средното образование сами си организираха ученето. Синът ми сега е последна година в Texas A&M, компютърно инженерство. Дъщеря ми изкара първите две години (общообразователните предмети) в местния колеж тук в Хюстън, и онзи ден получи писмо от Georgia Tech, че я приемат за специалността индустриално инженерство. (Georgia Tech е № 4 в списъка на най-добрите американски университети, а по специалността индустриално инженерство са № 1.)

За да не каже някой, че нашето положение е по-лесно, защото имаме образование и сме в Щатите, този месец ще ни идват на гости наши приятели от България. Синът им е спечелил някакъв конкурс по програмиране на Гугъл и са поканени на церемонията за награждаване. И двамата нямат висше образование, бащата е строителен работник; но и техните четири деца никога не са ходили на училище, образовани са у дома, от самото начало, в България. Синът ще може да използва успеха си с Гугъл за да си издейства някоя от частните стипендии в университети като Berkeley или Texas A&M.

Свободата в образованието работи.


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: