Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 11 май 2015 г.

Дали ще мога някога пред очите си да видя чудесиите на Света гора?



Снимка: Pahomiy Zhelev, ‎Приятели на Света гора

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

5 коментара:

Bacho Кольо каза...

Грънчаров, една лоша новина: На лъжци и злобари визи за Света гора не дават. Повярвай ми, ходил съм два пъти. /Върнах се оттам само преди 5 дни/
Всъщност, излъгах те. Може, ако са министри и депутати. Там бяха Мартин Димитров, Найден Зеленогорски и видния богослав Данчо Цонев - ментата. Делегацията им се водеше от недоразумението Даниел Митов.

Ангел Грънчаров каза...

Там искат ли свидетелство за комуноидност? :-) Има ли препитване по "правилна политическа ориентация"? Да не искаш да кажеш, че Атон е на подчинение към КГБ? :-)

Bacho Кольо каза...

Каквото съм искал да кажа, казал съм го.
Бил съм два пъти. Ходил съм в 4 манастира - Българския "Св. Георги Зограф", Сръбския "Хилендар", , Руския "Св. Пантелеймон" и гръцкия , най-великолелепния, най-мощния - "Ватопеди" . Освен тях съм видял /без да влизам вътре/ "Дохиар" и "Ксенофонт". Имам програма минимум - да видя столицата Карея, манастирите "Великата лавла", "Симонопетра" и "Иверион". Имам и програма-максимум - да посетя всичкиге 21 манастира и да се кача на самия връх Атон.
Дали ще стане? Дано Бог даде!
А на теб ти пожелавам за стъпиш на тази земя! Идеологическите и политическите различия и спорове са земна работа. А на Света гора те ти се струват дребни, даже ненужни. Там е мястото на Света Богородица.

Bacho Кольо каза...

Първият ми коментар беше прекалено емоционален, даже злобен. Това се се дължеше най-вече на моето раздразнение от лицемерното и високомерно държание на официалната българска делегация на "Св. Георги Зограф" на празника - 6 май. Делегацията беше съставена основно от Депесари и от РБ.

Bacho Кольо каза...

Малеее, чак сега разбрах какво искаш да кажеш!

"Там бяха Мартин Димитров, Найден Зеленогорски и видния богослав Данчо Цонев - ментата. Делегацията им се водеше от недоразумението Даниел Митов."

Ангел Грънчаров каза...
"Да не искаш да кажеш, че Атон е на подчинение към КГБ? :-)"

Честно казано не знам дали всичките тези са били агенти на КГБ.