Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 20 юни 2015 г.

Една несъмнена истина, изречена от Михаил Сакаашвили: държавните чиновници не решават проблемите на хората, а ги създават



... Държавните чиновници седят в канцелариите си, протриват от седене панталоните си; те стоят там не за да решават някакви проблеми на хората, а за да ги създават... (Понеже са изцяло корумпирани и развратени от системата; и затова трябва да бъдат изгонени без жал, а на тяхно място следва незабавно да бъдат сложени изцяло нови, млади, образовани, честни хора, които да започнат да работят по облекчена процедура в интерес на хората, на бизнеса, на предприемчивите хора, бел. моя, А.Г.)

... Хората биват такива, които са над закона и такива, които са под закона. Тия, които си мислят че са над закона трябва просто да бъдат поставени под закона - и тогава работите ще потръгнат.

Михаил Саакашвили, губернатор на Одеска област (бивш президент на Грузия)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

2 коментара:

Анонимен каза...

Това е валидно и за нашата Родина красива!

Йовчо Ковацалиев

Ангел Грънчаров каза...

Напълно вярно! Докато нашите реформатори не застанат на тази толкова убедителна гледна точка, а именно, че цялото изцяло корумпирано и развратено държавно висше чиновничество (и в полицията, и в правосъдието, и в образованието, и в митниците, абе навсякъде, във всички агенции, министерства, комитети и т.н.!) следва мигновено да бъде уволнено и на техните места с конкурси да бъдат поставени млади, нови, образовани, честни, неопетнени с нищо, компетентни хора, които да започнат да работят на чисто, по съвършено нов начин, именно не за себе си да работят, а за хората, та значи докато нашите така наречени реформатори не възприемат горещо тази идея на Саакашвили, аз не мога да ги смятам за истински реформатори, аз ще продължавам да ги смятам за менте-реформатори, за пишман-реформатори! Толкова е ясно това, че никаква значима реформаторска промяна не може да проработи със старите "кадри", та нали в Библията е казано отколе: "Не наливайте ново вино в стари мехове!", не, убедихме се, че без нови хора, без хора с ново съзнание и мислене нищо истински ново не може да бъде направено, никаква промяна не може да има!