Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 26 юни 2015 г.

Има голяма полза от гей-парада, ето, разговаряме, мислим, спорим: как да няма полза да се мисли, да се разговаря, да се спори?!



Има смисъл от гей-парада - дори и да е само това, че ето, най-усърдно разговаряме по тази толкова важна тема. И, разговаряйки, спорейки, дискутирайки понякога най-разгорещено, се променяме, внасяме известни корекции в съзнанията си. Това е един твърде необходим за обществото ни разговор или дебат. Щото обществото ни е твърде нетолерантно към различията и по тази причина - недемократично като манталитет.

По тази причина тия, които си позволяват да твърдят, че парадът на хомосексуалните "не бил подходящата форма", бяха вече опровергани, тия толкова полезни разговори, които водим, те именно и ги опровергават в твърдението им, че полза от гей-парада било, видите ли, нямало.

Е, има, и то има голяма полза от гей-парада, ето, разговаряме, мислим, спорим: как да няма полза да се мисли, да се разговаря, да се спори?!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

2 коментара:

Анонимен каза...

България и светът имат да решават далеч по-важни проблемни от тези на хомосексуалистите (стига англицизми като „гейове“). Светът за съжаление се плъзва към нещо страшно и както изглежда неизбежно, вече сме на финалната права и няма да има повече обиколки, така че тези паради са „бели кахъри“. Все пак аз продължавам да се чудя защо тъкмо на хомосексуалистите са обръща такова внимание, след като в обществото има безкрайно много други групи, например алти и сопрани или астрономи и виолончелисти, но никой не обсъжда техните проблеми и те не правят паради.

Ангел Грънчаров каза...

Не се казва "хомосексуалисти", таваришч, а "хомосексуални". И тези хора сами могат да решат какво е важно за тях и как да си защитят правата, не са длъжни да питат Вас за това. Вие като последна инстанция на истината ли се изживявате?