Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 4 юни 2015 г.

Трябва да се научим да живеем заедно като братя - или да загинем заедно като глупаци!



Ето какво казва Мартин Лутър Кинг на 28 август 1963 г. в знаменитата си реч:

"Нека не се въргаляме в долината на отчаянието. Казвам ви днес, приятели мои, въпреки трудностите днес и утре, аз все още имам една мечта. Това е една мечта, дълбоко вкоренена в американската мечта. Мечтая един ден тази нация да се издигне и да живее според истинското значение на своето верую: "Ние приемаме тази истина за даденост: всички хора са създадени равни". Мечтата ми е един ден на червените хълмове на Джорджия, синовете на бившите роби и синовете на бившите робовладелци да могат да седят заедно на масата на братството. Мечтата ми е един ден дори щата Мисисипи, щат нажежен от горещината на несправедливостта, нажежен от горещината на подтисничеството, да бъде превърнат в оазис на свобода и справедливост."

Мартин Лутър казва по-късно в едно интервю: Трябва да се научим да живеем заедно като братя, или да загинем заедно като глупаци. И допълва: Законите и правилата са за всички. Искаме да не се прилагат избирателно, да важат еднакво за всеки един.

Малко преди да бъде убит през април 1968 г. Мартин Лутър заявява: "Най-важният, най-настойчивият въпрос в нашия живот е: Какво всъщност правиш ТИ за другите?“


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

7 коментара:

Анонимен каза...

Защо никой не се сеща да потърси сметка на циганите за издевателствата над собствените им деца? Защо никой не пита защо създават толкова нещастни деца, които да държат гладни, без медицинска помощ, без елементарни хигиенни условия. Мооже ли да се живее в една стая със седем осем деца, при мизерни условия? Защо на тези семейства се позволява да раждат без да създадат условия за нормално отглеждане. Това е престъпление и от страна на социалните и здравни заведения, които са длъжни да следят за условията за отглеждане на децата.

Ива

Анонимен каза...

Защото им се плащат семейни и детски добавки, без да изпълняват родителските си задължения. Така се "купуват" избиратели! В Съединените щати в такива случай се отнемат родителски права и децата веднага се осиновяват. Попадат в нормални семейства, растат, обичани и образовани. Стават добри граждани. У нас политиците нямат нужда от добри граждани. Те имат нужда от "добри" избиратели! В това е проблемът, а не във високата раждаемост на циганите.
П.П. Вижте сега как кметовете, които трябва да контролират разпоредбите на закона при "незаконните" постройки, ги насърчават за да имат "послушни" избиратели. За събитията в Гърмен не са виновни циганите, а кмета, който стимулира това масово незаконно заселване.
Парпулов

Анонимен каза...

Масови безредици избухнаха в американския град Кливлънд, щата Охайо, след оправдателна присъда на бял полицай, стрелял 49 пъти срещу двама чернокожи. Властите арестуваха 71 души за отказ да се разпръснат, а някои от тях влязоха в схватка с блюстителите на реда.

Анонимен каза...


Бели в САЩ се оплакват от расово потисничество


Участници в многохилядния митинг във Вашингтон миналото лято, организиран от консервативната десница.


"Те протестират във Вашингтон с искане да им се възстановят гражданските права.

Те се оплакват, че по време на избори им пречат да упражнят правото си на глас.


Те призовават в университетите и колежите да се въведат програми за възпитаване на "расова гордост".


Те изглежда са новото лице на расовото потисничество в САЩ и всичките са бели."


Така Си Ен Ен започва свой репортаж за нещо, което доскоро изглеждаше немислимо - тенденция бели американци да се превръщат от привилегирована група в новите жертви, четем в Dnevnik.bg.


Социологът Чарлз Галахър от Университета "Ла Сал" в Пенсилвания, споделя, че бил стъписан от резултатите, показващи, че белите започват да се смятат за малцинство.


"Налице е възприятие, че белите повече не контролират положението и не са мнозинство. Белите са новата малцинствена група", казва той.


Си Ен Ен допълва, че всъщност става дума за особена ситуация, в която белите американци се държат като расово потиснато мнозинство, възприемащо говоренето и тактиките за протести на малцинствените групи в страната.


Учени и наблюдатели изтъкват следните факти в подкрепа на тази теза:


- Неотдавна изследване на Public Religion Research Institute показа, че 44% от анкетираните смятат дискриминацията спрямо белите също толкова силна, колкото тази спрямо чернокожите или други малцинства. Това мислене отчетливо доминира сред републиканците (57%) и белите евангелисти (57%).


- Все повече колежи предлагат курсове за историята и положението на белите американци в отговор на това, което местен коментатор нарича "усещане за прогонено мнозинство".


- Група в щата Тексас неотдавна създаде Асоциация за равенство на бившето мнозинство, за да предлага скромни стипендии от по 500 долара на нуждаещи се бели младежи. Според президента на групата Колби Боенън белите нямат същите възможности за стипендии, с каквито разполагат малцинствата и жените. "Белите мъже определено вече не са мнозинство", казва той, но изтъква, че не са расисти и не приемат пари от расистки организации.


- Американската статистика прогнозира, че белите ще станат малцинство в САЩ към 2050г. и това засилва опасенията на тази група, че тя повече не диктува нормите.

Ангел Грънчаров каза...

Това ли са новите опорни точки на КГБ-пропагандата против САЩ? Не са толкова остроумни колкото Ви си струват, напротив, възтъпички са. Русия няма ли проблеми от този род та се занимавате само със САЩ?

Анонимен каза...

?????!!!! Та именно Вие се занимавате със САЩ, цитирайки Мартин Лутър Кинг. А иначе в Америка продължава да има огромни расови проблеми, които не може да „отдискутират“ и „отобяснят“, т.е. да се обявят за несъществуващи. Но това даже не е упрек към Америка, защото идеални държави няма.

Колкото до Русия, аз питам: какво стана с лозунга „Да здравствует вечная и нерушимая дружба народов СССР!“. Как така сега украинци се бият срещу украинци, чеченци срешу чеченци и руснаци, грузинци срещу абхазци, осетинци и руснаци, арменци срещу азери и т.н. Какво стана с „вечната и нерушима дружба“????

Анонимен каза...

Теза:
Союз нерушимый республик свободных
Сплотила навеки Великая Русь.
Да здравствует созданный волей народов
Единый, могучий Советский Союз!

Славься, Отечество наше свободное,
Дружбы народов надёжный оплот!

Антитеза:
Новые бои в Донбассе могут стать прологом к полномасштабному конфликту. В любом случае, очевидно, что минские соглашения больше не действуют.

Как се връзват тези неща???? Може би това е «диалектика»???