Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 27 август 2015 г.

Истински бедняк е само оня, който съвсем не цени себе си



По повод на публикувания в блога Запис на предаването "На Агората..." от 20 август, темата е: "Как се печелят пари, как се става богат?" във Фейсбук г-н Martin Demerdzhiev е цитирал следното:

Беден човек попитал Буда:

– Защо съм толкова беден?

– Не си се научил да даваш. – отговорил Буда.

– Ами, ако нямам нищо?

Буда отговорил:

– Имаш няколко неща:

Лице, което може да даде усмивка;
Уста, която може похвали или утеши другите;
Сърце, което може да се отвори към другите;
Очи, с които можеш да погледнеш другите с доброта;
Тяло, което можеш да използваш, за да помагаш на другите.

Добавка от мен, А.Г.: Той и Сократ има подобни мисли, има една история за някакъв бедняк, който твърдял със скръбен глас, че бил нямал нищо; а Сократ го погледнал и му рекъл: как така, та нали имаш себе си? :-) А беднякът преди това също така се бил оплакал, че нямало какво да яде, пък Сократ го посъветвал да вземе заем от себе си. Тогава именно беднякът рекъл, че няма нищо, на което Сократ отвърнал вече знаем как. И когато на думите му да вземе заем от себе си беднякът го погледнал с недоумение, Сократ му отвърнал: "Ами като почнеш да ядеш по-малко..." :-)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари: