Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 28 септември 2015 г.

Щастието да си свободен, щастието да си индивидуалност



Замислете се за собственото си детство – кои бяха най-щастливите ви моменти? Къде бяхте? Какво правихте? Кой беше с вас (ако изобщо имаше такъв)? По-конкретно, в този момент имаше ли възрастен с вас? Майкъл Томас, детски психиатър и автор, редовно поставя тези въпроси, когато говори пред аудитория. На въпроса дали в тези моменти е присъствал възрастен обикновено 10% вдигат утвърдително ръка. За останалите 90% отговорът е „не”. Според Томас това говори, че най-щастливите ни моменти са тези, в които сме напълно самостоятелни, които са резултат от собствената ни дейност, не от нещо, което ни е било предоставено от по-силни и знаещи хора.

"Свободата да учиш", Питър Грей

Цитиран от Gayane Minassian

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари: