Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 3 октомври 2015 г.

Човешкият стремеж към свобода и демокрация е неудържим


Напоследък непрекъснато и от много страни, вкл. от хора, които действително се бореха с комунистическия режим у нас и за което бяха хвърлени в затвора, чувам че Путин бил прав и че диктаторът Асад бил приемлив вариант, защото бил "за предпочитане" пред ислямските терористи и бежанската криза.

Както с огорчение ми писа един мой приятел (западногерманец): по тази логика може би ние трябваше да искаме Източна Европа да продължи да страда под комунистическите диктатори и да бъде все още под тоталитарно иго, защото така нямаше да имаме грижи с източноевропейските емигранти, нямаше да имаме и грижи с границите си, тъй като бежанците нямаше да могат да стигнат до Западна Европа предвид строго охраняваните граници на Източна.


Даа, дотам я докарахме в егоизма, глупостта и цинизма си. На чужд гръб и сто тояги (диктатори) са малко, а на собствен и визите за ЕС са непоносимо бреме.

И, разбира се, колкото са "виновни" Западна Европа и САЩ за падането на комунистическите режими, толкова са "виновни" и за арабските пролети. Само тъпаци не могат да проумеят, че не става дума за световен заговор, а за неумолими обществени закони. И че диктатурите са ОБРЕЧЕНИ. Което не значи, че след тях веднага започва правовата държава.


Виждаме го нагледно у нас - вече 25 години. Лесно се руши демокрация, а трудно се гради. И иска умения по-големи от тези да построите къща. Иска се сериозна демократична и правова култура, иска се почтеност и съзнание, че спасението ни е там: в непреклонната почтеност. И само там. Не в тарикатлъка.

Даниела Горчева

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Ние скоро ще се отделим от Западна Европа и ако сме умни ще си направим един демократичен съюз с източно европейските държави, който да е истински демократичен, а не да строи марксистки надстройки като Дугинова Русия или Запада на Маркузе. А светските диктатори наистина са за предпочитане пред ислмистите и бежанците по една съвсем проста причина, която вашият приятел никога не би признал, тъй като е политнекоректно - демокрацията е стремление на европейската цивилизация само и изключително, заради демокрацията, измислена в древна Елада и християнството, в което има разделение на Божието и кесараевото. В исляма владетелите са т.нар. kingpriests - царе жреци, държавие, които произхожда още от времената на фараоните в Египет и царете от Междуречието. Това е голямата разлика.