Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 1 октомври 2015 г.

На г-н Министъра Танев му се привижда някаква илюзорна свобода в новия закон за училищното образование!




Депутатите приеха окончателно новия Закон за предучилищното и училищното образование

Престъпленията на комунистическия режим няма да се изучават в училище, решиха депутатите, които приеха на второ четене новия Закон за предучилищното и училищното образование в сряда. Предложението на депутата от Реформаторския блок Борис Станимиров комунистическите престъпления да влязат в учебниците бе отхвърлено, като 23 гласа "за" дойдоха от РБ, ПФ и едва деветима депутати на ГЕРБ. Общо 23 представители на БСП и ДПС гласуваха "против", а останалите 45 от групата на ГЕРБ се въздържаха. Това е вторият път, в който определящата се като дясна и проевропейска партия ГЕРБ не позволява престъпленията на тоталитаризма да влязат в учебниците, след като през 2009 г. подобно предложение на Синята коалиция бе отхвърлено още на първо четене с аргумента, че такива изменения трябва да се направят след "широк обществен дебат с ученици, учители и родители".

Законът влиза в сила от 1 август 2016 г.

... След приемането на закона председателят на парламента Цецка Цачева поздрави депутатите и заяви, че законът е чакан от три народни събрания. "Приемането на новия закон е от исторически характер", заяви в пленарната зала министърът на образованието и науката Тодор Танев. Старият закон е от 1991 г. и не е адекватен на реалността, тъй кат правен преди интернет ерата, каза той. Според него новият закон започва с либерализация, адаптация, свобода на учителя, свобода на родителя, свобода на ученика.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари: