Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 24 октомври 2015 г.

Не може държавни бюрократи да ме задължават чрез финансова принуда да ям това или онова, унизително е те да решават тия неща вместо мен



Представих на страницата си във Фейсбук ето този текст Фейсбук взе на подбив Москов: Предлага му данък "Мързел" като си позволих да го съпроводя със следния кратък коментар:

Гледам че на тази снимка министър Москов сякаш е започнал да се замисля, бравос! :-) Или само си... мечтае? :-)

Гледам, че приятелят ми Томи Томев е написал свой коментар, който ми дава основание да каже нещо важно и принципно (по моето разбиране), ето в съответната последователност и неговия, и моя коментар:

Томи Томев каза: Трудно, даже понякога е невъзможно да се угоди на българина. Министър Москов е първият здравен министър за последните 25 години който поставя въпроса за ограничаване процентното съдържание на някои хранителни добавки в храните, за да не вредят на здравето ни, и противниците му веднага наскачаха срещу него. А неграмотниците веднага започнаха да им пригласят. От една страна искаме здравословни храни, а от друга някой настръхна срещу този, който се нагърбва със задачата да въведе правила в този сектор.

Ангел Грънчаров каза: Томи, става дума за това дали държавата има или пък няма право да се грижи за това какво ядем и с данъците да ни принуждава да ядем "правилно" или "здравословно". Какво иска и може да си позволи да яде човек е негова суверенна лична сфера, изборът му, разбира се, зависи и от финансовите му възможности, но държавата не бива да бъде допускана да се меси в тия неща, щото ако допуснем това, утре ще почне да се меси в още по-лични сфери.

Ние, човеците и българите в частност, не сме идиоти, ние знаем какво е здравословно за ядене, друг е въпросът, че не можем да си го подсигурим - понеже сме бедни. Не може държавни бюрократи да ме задължават чрез финансова принуда да ям това или онова, унизително е те да решават вместо мен и да ми отнемат свободата. За това става дума. И грижата за здравето също е лична сфера. Не мога да приема, че държавният чиновник е по-загрижен за моето здраве от мен самия, ако го приема, това означава да приема, че аз самият съм идиот.

За дясномислещ човек, какъвто се афишира че е министър Москов, тия неща следва да са очевидни и не подлежащи на коментар. Очевидно не са.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

3 коментара:

Анонимен каза...

Държавата е призвана да създава правилата, а правилата трябва да са в полза на хората. Точно това е замисъла на предложението на министър Москов. Този закон в никакъв случай не ме задължава мен или теб какво да си купувамеза храна, но поставя изисквания пред производителите на хранителни продукти.

Томи Томев

Ангел Грънчаров каза...

Не всички правила в този наш живот обаче трябва да ги задава държавата. Има правила, определянето на които следва да принадлежи на индивида. Те са свързани със свободата ни, с правото ни сами да решаваме как да живеем (и какво, примерно, да ядем). Има и морални правила, които пак не държавата ги е определила, а хората (или Бог). Заложим ли на теорията, че държавата не само трябва, но и има правото не само да се меси, но и да дирижира цялостно живота ни, това означава, че сме станали социалисти и комунисти, тия неща, знаеш сам, не са безобидни и водят до ужасни последици. Този филм, дето се казва, вече сме го гледали. Тия неща вече сме ги преживели. Да ни тикат пак към тях е посегателство спрямо свободата ни. Аз така виждам нещата. Не че мразя Москов, но се считам за длъжен да кажа и на "наш министър", щом прави грешки, че греши.

Ангел Грънчаров каза...

А и по принцип месенето на държавата в сферата на икономиката (определяне на цени) с по-строго регулиране на пазара до добро не води. Тия неща са известни от довчерашния опит от ерата на социализмо-комунизма.