Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 8 октомври 2015 г.

За мен истинският успех не се мери в пари



По проблема, поставен в публикацията ми със заглавие Българинът изглежда по-предпочита да го дерат жив, отколкото да даде от паричките си за книга, а не, да речем, за свински пържоли във Фейсбук се проведе следния показателен разговор между мен и представител на "Успей в България":

Успей в България: Странно наистина как имаме различно виждане за нещата... ти ми споделяш как едно издателство ти издава книга и никой не я купува, нали така? ОК, супер, а реално замислял ли си се издателството на какви хора точно предлага твоите книги?? Аз знам отговора ("На никого!"), издателството не предлага книгата, това не му е работата, особено ако я види неправилния читател няма да е заинтересован; и това е напълно нормално, издателството не предлага книги, а само ги излага на показ. А това, че правилните хората не знаят за съществуването на твоите книги, това е вече друг проблем. Ние живеем в България, пазарът е малък, но не значи че го няма, издателството си върши работата, както и пазара, ти имаш отделен проблем. Аз ти предлагам следното: ти да се превърнеш в издателството, ти да вземеш ролята на продавач, ти да търсиш правилните хора, не да седиш и да чакаш някой който да си купи от тебе както правят издателствата: ми то как да си купи като не знаят че те има на пазара? КАК? Би трябвало да си наясно че в днешно време не печели най-добрия продукт, а печели този, който е с по-добра маркетингова стратегия (с други думи масовия продукт). Естествено, че ще са за предпочитане пържолите, те са навсякъде, ти да виждаш навсякъде книги за психология и философия да се рекламират? По ТВ, по улиците, в училищата дори, дори и да имаш най-добра книга, хората винаги ще взимат познатата алтернатива. Как да го разберат, че вие имате най-добрата книга?? Нали сте психолог ? Отговорете моля на този въпрос.

Защото аз имам друго виждане за нещата, но това че имам друго виждане не значи, че твоето виждане не е правилно. Ти, мога да споделя, си идеален за "Успей в България", а вече следващия въпрос е защо мисля че си идеален? Но моля отговорете ми на 1-вия въпрос. :-) Благодаря!

А.Грънчаров: Благодаря Ви много за отговора! Аз съм направил много за разпространението и рекламирането на моите книги, има ги и в интернет-книжарници, и в моя блог са представени, и какво ли не друго съм правил. Вярно, книгите по философия и психология винаги имат малко читатели, това добре го зная. Вероятно имам някаква грешка, щом продажбите на книгите ми не вървят. Второ, има нещо друго, още по-гадно: продавачите на дребно на книги, именно собствениците на книжарници, изобщо не щат да разпространяват моите книги защото по тяхна преценка те не са "пазарни", т.е. едва ли някой ще си ги купи; по тази причина книгите ми стоят на книжната борса и в складовете, а не стигат до книжарниците, т.е. не попадат в ръцете на евентуалните читатели. Това е нещо като пазарна цензура спрямо моите книги, която е още по-неприятна от другата, идеологическата. А иначе добре зная, че моя книга като се появи в книжарница, тя за кратко време си намира купувача. Много хора, научили за някоя моя книга от интернет, безуспешно я търсят по книжарниците и не я намират, отчаяни, те стигат до мен и си я купуват от мен, което ми говори, че има потенциални потребители-читатели на моите книги. Аз лично не мога нищо повече да измисля да променя тази ситуация. Обезсърчил съм се.
преди 5 часа

Успей в България: Супер! "Успей в България" е точно за това. Смятам, че другата страна на монетата ти е при мен. Но ще ти отговоря като се прибера по-обстойно.

Здравей, това, което искам да кажа, е че "Успехът е измамник, коварен присмехулник. Голямо удоволствие му доставя да провали някого точно когато е на една ръка разстояние от успеха." Наполен Хил --> "Мисли и забогатявай".

Мисля че "Успей в България" е точно тази граница, никой друг няма да толкова заинтересован от успеха ти как ти самия така че нито издателства, нито малки дребни книжарници ще дадат мило и драго за тебе...

Не знам, ако си толкова отчаян наистина тогава "Успей в България" не е за теб, отпусни се и нека нещата си погинат сами, или другата страна на монетата, ела и сам се погрижи за своите продажби и реклама. Мога да ти кажа че е 1000 пъти по-лесно, но ако наистина си обезсърчен и не виждаш решение както го виждам аз, най-вероятно няма да го намериш. Затова повече не търси защото то така или иначе ти вярваш че няма да го намериш, въпреки че намери "Успей в България", ти погребваш възможност, която има потенциала да ти реши проблемите. Ако приложиш малко търпение, упоритост и креативност (и доверие, разбира се).

А.Грънчаров: Благодаря за отговора! Не, не съм чак толкова обезсърчен или отчаян, аз въпреки цялата тази ситуация с книгите ми съм оптимист и дори се смятам за успял човек - защото аз лично разбирам успеха иначе, не го измервам с парични знаци, моите ценности са други. Самият факт, че книгите ми са факт, че са написани, че съществуват, че ги има в библиотеките, че много мои ученици са ги ползвали като учебни помагала - ето това за мен вече е успехът, а това, че не съм забогатял от книгите си в нашите български условия е нещо съвсем естествено: у нас, уви, не най-стойностните книги и личности са най-ценени, у нас общо взето са най-ценени не най-талантливите хора. Тъй че не страдам по тази причина, че нямам финансов успех, защото за мен истинският успех се мери не в пари. Та по тази причина не страдам прекалено, приемам нещата с дължимото смирение, което е характерно за разумно мислещия и разбиращия живота човек. :-)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

2 коментара:

Bacho Кольо каза...

Въобще не си прав!

Вчера имотната декларация на бъдещия констиуционен съдя Филип Димитров /оня Ф. Димитров, когото всички смятахме за лапнишаран и завършен олигофрен!/ стана публично достояние. Човекът е попридобил 100кв.м. апартамент в цънтъра на Брюксел. Семейството му притежава 3 апартамента в София и един в Пловдив. В западни банки притежават 430 000 евро. Само за 2014 г. Ф. Димитров е успял да спести 110 000 евро.
Това е, Грънчаров. Успехът не се измерва с пари. Повтаряй си го през студените януарските утрини, докато подскачаш от крак на крак, чакайки рейса за Раковски.

Ангел Грънчаров каза...

Да, така е, таваришч Колю, теб това те впечатлява, понеже мисленето (и ценностите) ти са такива, именно материалистите друго не можете да мислите: парите за вас са вся и всьо. За мен тия неща изобщо не са важни, за мен, примерно, е важно това, че Филип Димитров е добър човек, ето това е истински важното. Също така е добър специалист в професията си, в областта на правото, писател е, ето това са истински ценните неща, това е истинското му богатство. А колко пари и апартаменти има изобщо не ми е интересно. За кадърния и работлив човек тия неща, парите, апартаментите, имотите и пр. изобщо не са някаква самоцел, те са ЕСТЕСТВЕНА И ЗАСЛУЖЕНА ПОСЛЕДИЦА от таланта му. Тъй че аз изобщо не се измъчвам от това, че Ф.Димитров бил имал такива имоти и пари. заслужил си ги е. Изработил си ги е - или ги има в наследство. Но съм убеден, че той, примерно, не е откраднал и една стотинка от парите на народа, както правихте вий, комунистите. Крадохте и грабихте тоя народ така, както и хуните не са грабили. Ф.Димитров е вярващ християнин, човек с морал и за него има пълна гаранция, че не е злоупотребил и стотинка. Това, именно моралът му, е истинското му богатство.