Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 9 октомври 2015 г.

Русия е изпаднала в някаква реваншистка лудост, руснаците не искат да водят цивилен, нормален, мирен живот



В поредица от статии и интервюта световно известната писателка Светлана Алексиевич рисува съкрушителен портрет на руското общество. Подготвихме колаж от изказвания на Светлана Алексиевич по публикации в „Нойе Цюрхер Цайтунг”, „Ди Цайт” и Дойче Веле:

Войната на Русия срещу Запада вече започна. Не искат да го повярват нито в Русия, нито на Запад, но страната вече е съвсем друга. Откъде изпълзяха този примитивен милитаризъм, тази ретроградност, това помрачение? Ние се питаме това всеки ден. В Европа навярно също се питат. Защото хората на Запад искат просто да живеят нормално и в мир, докато руснаците са готови да умрат за героичната идея. Разликата е фундаментална.

***

Гледам лицата на хората по улицата. Демонстрирали сме заедно през деветдесетте години, бяхме стотици хиляди. Скандирахме: „Свобода! Свобода!”. Какво се случи с тези хора? Сега скандират: „Путин! Путин!”. Той е узурпирал душата на обществото, защото притежава интуицията да дава израз на народната воля. Путин олицетворява мъжкарството, православието, бляновете да бъдем велика сила - все архаични, митологични, мрачни неща. Митологичното съзнание постепенно завладява Русия: „Ние сме унижени и оскърбени, вкараха ни в роля, която не ни подхожда - и поради това трябва да се надигнем!”. Приятелите ми са объркани. Всички четат книги за възникването на фашизма в Германия и Италия. За началото на революцията през 1917. Движим се неизвестно накъде. Руската интелигенция се е превърнала в малко островче сред тъмата и вече не може да отговори на въпроса: Защо народът толкова лесно се отказа от свободата си?

***

Цели 25 години живяхме с надеждата, че Русия ще стане една по-добра страна, но това не се случи. Русия е изпаднала в някаква реваншистка лудост. Допитванията показват, че ако сега има президентски избори, Путин ще бъде преизбран с 80 процента. Русия - това е Путин. Без Путин няма Русия. Така мислят мнозина. Постепенно си припомняме, че ние сме хора на войната - просто защото друго не знаем. Ние винаги или сме водили война или сме се готвели за следващата. У нас войната е издигната в култ.

Ето какво пише военният министър Куропаткин на цар Николай Втори: „Ваше императорско величество! През 18 и 19 век Русия в продължение на 128 години води войни, мирни са едва 72 години. От общо 128-те войни само пет са отбранителни, останалите са завоевателни”. През 20 век не е по-различно: руският човек не е привикнал към мирен живот. Той винаги е живял във война и в името на държавата - никога не е живял заради самия себе си. Руският човек има специално отношение към смъртта. А самата страна дълбинно не е способна да води цивилен, нормален, мирен живот.

По нареждане на Кремъл беше създадено войнственото видео „Аз съм руски завоевател”. Само за няколко месеца 3 милиона души го гледаха в интернет. Възторжените коментари бяха стотици: „Завоювахме Сибир - и сега имаме петрол и газ. Завоювахме Украйна, Балтика и Казахстан и станахме най-голямата страна в света”. Обикновените руснаци нямат друга алтернатива и поради това черпят самочувствие от мисълта, че Русия отново е велика. На улицата навред усещаш агресивност, съзнанието на хората се е милитаризирало. Всички мислят във военни категории, за тях няма друго, освен „победа” и „поражение” - не случайно военните паради отново излязоха на мода и всички славят „героичното минало” на страната.


Днес в Томск и в други градове в събота и по празниците на пенсионерите им раздават безплатен бял хляб. Вече се печатат купони за храна. Държавата икономисва от парите за най-бедните за да харчи за война. Но да не си мислите, че някой ще излезе на улицата да протестира. Не! Непрекъснато чувам едно и също: „Да, обаче си върнахме Крим. Трябва да стискаме зъби”.

От Донбас пристигат ковчези, тайно погребват мъртъвците в безименни гробове. И пак повтарят: „Трябва да стискаме зъби. И да си държим езика зад зъбите. В Донбас не се бият руснаци. Когато защитаваме една свещена кауза, ако се налага - ще лъжем. Цялата страна ще лъже!”. И тя лъже. Лъжата се е превърнала в ритуал. Вече почти никой не говори истината. Нейният глас се чува все по-рядко. Например, когато се обаждат хора като онова танкистче с тежки изгаряния, чиято снимка видях в интернет: „Там се бият хора, които са взели кредити или изплащат ипотеки. Бият се за пари. Има и осъждани. Разбира се, пропагандата също въздейства. Лично аз вярвах, че ще се бием срещу фашистите. Трябваше да си скъсаме пагоните и да замажем регистрационните номера на машините. Путин е хитър. Официално непрекъснато повтаря, че в Украйна няма руски войски, а на нас вика: „Давай, давай, по-бързо!”.

И това всички го знаят. Хората добре знаят, че мнозина са отишли на война заради парите. В интернет платените тролове разпространяват легенди, че от другата страна имало цели батальони поляци и американци, но ранени руски войници, завърнали се в страната, не са ги виждали. Вярно, чували са за тях, но лично не са ги срещали.

***

Страна, обсебена от войната, страна с военна психика. В обществото цари небивала подозрителност. Всички преследват шпиони. Навремето под подозрение в шпионаж попадаха само учените, днес обаче всеки може да излезе шпионин: моряците, домакините, кой ли не. Наскоро арестуваха Светлана Давидова от Вясма, майка на седем деца. Обвиниха я в държавна измяна, за която се полагат 10 до 15 години лагер. Престъплението ѝ: обадила се в украинското посолство и разказала, че руски войски от Вясма се бият в Донбас, чула го от офицери. А как са разбрали, че Давидова е звъняла в посолството? Издали я съседите. Та нали е война! (Прочети ДО КРАЯ)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

5 коментара:

Bacho Кольо каза...

Ако някой би искал да удостои с Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич, това трябваше да стане през 1986-1990 г. Защото през 1985 г. излезна великолепната книга на младата съветска писателка Светлана Алексиевич "Войната няма женско лице".
Само, че в края на 80-те Нобеловият комитет не награждаваше току-така съветски писатели, при това - за антивоенна литература.
Светлана така и си остана с едно значимо произведение. Затова пък през 2015 г. Алесиевич беше компенсирана - получи Нобелова награда за русофобия.
Да и е честито!

Ангел Грънчаров каза...

Даваш оценки без да си й чел книгите, караш по съветски образец! :-)

Не, тя получи своята награда освен за постижения в литературата и за правдолюбие. Нещо, което един комуноид изобщо не може да разбере, защото той се покланя само на лъжата, живее и се храни само с лъжи...

Bacho Кольо каза...

Книги не съм чел - за мен това не е ценност, защото съм алчен комунист и за мен главната ценност са парите. Ама ти така и не обясни как така скромният добър християнин Ф. Димитров е придобил скромно имотче в Брюксел? Как грижливо, левче по левче е скътал 430 хил. евра и предвидливо ги е изнесъл в чужди банки. Не е ли било по-редно да сподели част от спестеното с други християни, изпаднали в беда?!?
А отностно "специалист по право и писател" не знам какво да кажа. С право Ф. Димитров не се занимава от юни 1990, когато загуби последното си дело за дележ на нива от 3 декара.
А пък "писател"!?! Пожелавам ти да те настигне божие наказание и да бъдеш принуден да прочетеш една книга на тоя съвременен роден Стайнбек!

Ангел Грънчаров каза...

Тя темата, таваришч Колю (погледни по-горе) е за злодеянията на твоя любимец Путин, ти премести темата върху... парите на Филип Димитров, поздравявам те за подмяната! :-) Между другото Путин има значително повече пари от Ф.Димитров (някъде между 40 и 60 милиарда долара - не рубли, разбира се! - се оценява личното богатство на руския фюрер!), затова те съветвам първо да се опиташ да обясниш как Путин е спестил тия планини от пари, пък после ще поговорим, ако толкова държиш, и за това как Ф.Димитров е спестил своите направо просешки (в сравнение с путиновите) спестявания.

Гледам, че раздаваш оценка на неговите (на Ф.Димитров) книги и то без да си ги чел. Точно така правехте и навремето, не бяхте чели книгите на западните философи примерно, но на изпитите говорехте, че били имали вредни идеи. На никакъв умствен прогрес не сте способни вий, комунистите - ето това ми го демонстрираш и сега. За морален пък прогрес на комунистите да не говорим...

Ангел Грънчаров каза...

Между другото на доказано умни личности като Ф.Димитров, примерно, за консултантски услуги се плащат съвсем заслужено от разни фирми луди пари. Тъй че изобщо не е чудно как умен човек е заработил парите си, чудното е как "честният" Путин от мижавата си президентска заплата е спестил толкова милиарди долари! :-)