Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 4 ноември 2015 г.

Румънците протестират, ние се излежаваме на диваните, прозяваме се и се чешем...



„Сега или никога!“ Букурещ излезе на улиците. Десетки хиляди искат оставка на правителството

По информация от източници на Memoria de futuro от Румъния, преди минути румънският вестник Адевърул е потвърдил, че десетки хиляди протестиращи са блокирали булевардите Магеру и Ласкар Катарджиу в Букурещ. Към 19.30 часа местно време, преди началото на протеста, броят им е бил над 15 000 души, но непрекъснато нараства и по последни данни е достигнал 25 000 души. Протестиращите настояват за оставката на румънския министър председател Виктор Понта, вицепремиера Габриел Опреа и кмета на Четвърти административен сектор в Букурещ Кристиан Попеску-Пиедоне. Повод за протеста е пожарът в нощния клуб в Букурещ, при който загинаха десетки и бяха ранени стотици младежи.

Протестиращите скандират, че корупцията в Румъния е стигнала огромни размери и искат незабавна оставка на премиера. Те настояват, че инцидентът в клуба е само искрата за изригналото недоволство.



Снимки – вестник Адевърул

„Сега или никога! Трябва да променим облика на обществото ни, не само заради нещастното събитие, в което загинаха хора. Това е само искрата, която детонира обществената бомба. Нещата в Румъния вървят много зле, корупцията разрушава всичко, шепа негодници взеха съдбата ни в свои ръце. Дотук, писна ни! Убийци!“

Появи се информация и за започнали аналогични протести в Брашов и Клуж. В социалните мрежи се организират протести за следващите дни и в други градове от страната.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

4 коментара:

Анонимен каза...

Хелоуийн разбивал вярата, егати и брътвежите...

Много години ще минат докато разберете английското двуличие, а защо да не кажем изобретателност...

Нека квадратномозъчните отци обясняват Хелоуийн...

Едно детинско нещо те го взели много сериозно - това е характерно за примитивния пещерен човек и англичаните ви се смеят с глас...

Това е като да кажеш: “Пезевенк, нападаш комунистическата партия, смърт за теб”...

Mалоумните комунисти възприемат буквално всичко, щот са прости кат задник, че и повече...

Страшилище е тоя Хелоуийн, навремето такова страшилище беше западната музика...

Средновековните иранско-бълхаро-съвецки мозъци се гърчат в хипоксия (липса на кислород)...

Ми дано пукнат най-сетне, а?...

Английско пожелание...

Лекета нискочели, а нахални кат пиян руснак...

Ама не минава нумеро, а?

Маймуни иранско-бълхарски, решили че са някой...

А ще има бой по каската, ще има, тържествено ви го обещавам, ОК?...

Ме, А.

А. от Австралия

Анонимен каза...

Българите винаги са протестирали много повече от румънците и въобще много повече от всички източноевропейци, може би се изключение на украинците, така че упреците Ви са съвсем неоправдани. Дори в момента в България има протести – на полицаите.

Вашето сърце обаче трепва, щом видите улични протести за щяло и нещяло. Само че в България току-що имаше избори, които - манипулирани или не - дадоха мнозинство на формално десните, реформаторски сили. Така че десните избиратели нямат никакви причини да протестират. Остават левите, които предвид изборното поражение имат причини да недоволстват. Вие какво, тях ли подканяте към протест?

Ангел Грънчаров каза...

Приканвам към протест демократите, таваришч, ония, на които им е неприятна тенденцията за установяване на диктатура от авторитарен путинистки тип и у нас, по кагебисткия модел на Русия.... поняли меня?

Анонимен каза...

Първо е много съмнително, че в България се установява путински тип диктатура, но дори да е така, второ и по-важно не е ясно кой ще протестира срещу това, защото избирателите на ГЕРБ са доволни от положението, избирателите на РБ също, защото участват във властта и няма как да тръгнат срещу собственото правителство, значи остават левите, които би трябвало да протестират срещу сегашното правителство, а това Вие едва ли бихте искали.

Между другото на България и останалите посткомунистически страни наистина им трябва диктатура или някакъв мек авторитаризъм, но АНТКОМУНИСТИЧЕСКА ДИКТАТУРА,защото само така комунистите може да бъде реално свалени от власт. Само че не се вижда как може да стане такава диктатура, защото комунистите никога няма да го допуснат.