Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Колкото по-прост, глупав и немислещ е един човек, толкова по-податлив е той на чисто левите илюзии и идиотщини




Изследване, публикувано в Psychological Science, на базата на множество проучвания категорично твърди, че колкото са по-ниски познавателните способности, т.е. колкото един човек е по-глупав, толкова е по-вероятно да бъде расист и нетолерантен.

Моделите, използвани от психолозите, водени от Гордън Ходсън (Gordon Hodson), прогнозират, че ефектът на по-ниските когнитивни способности е свързан с десни идеологии (социален консерватизъм, десен авторитаризъм) и ниски нива на комплексност в комуникацията с други групи.

При анализ на две мащабни, национално представителни групи от 15 874 участници във Великобритания, психолозите са открили, че по-ниската обща интелигентност в детството прогнозира по-голямата склонност към расизъм в зряла възраст и този ефект се осъществява главно чрез консервативната идеология.

Вторичен анализ на набор от данни за САЩ потвърждава, че слабите умения за абстрактни разсъждения, предполагат склонност към хомофобски предразсъдъци, частично обвързани с авторитарност и ниски нива на комуникативност извън общността.

Кратък мой коментар: Държа да отбележа, че в расизма, нетолерантността, преклонението пред авторитаризма, "твърдата ръка", оправячите и тиранията няма нищо дясно, да имат много здраве тия другари-левичари, дето са писали горното, но държа да им кажа, че нищо дясно няма в тия явления - те са си типично леви, социалисто-комунистически. Примерно нашата "ултра-дясна" АТАКА всъщност е чисто левичарско явление, тя е просто една национал-комунистическа партия.

Та да имат добрината тия манипулатори да не се опитват да заблуждават младите хора в тази посока, ние това няма да го позволим, тия лъжи няма да минат...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

4 коментара:

Анонимен каза...

Не е съвсем така, понеже в старите демокрации тъкмо (хуманитарните) интелектуалци са най-податливи не леви внушения, докато именно по-простите и необразовани хора са десни и консервативни.

Ангел Грънчаров каза...

Това, простете, са пълни глупости, дължащи се на предразсъдък, на Вашата лична пристрастност към левичарството. Мислещ и интелигентен човек просто няма как да се поддаде на левите лъжи.

Анонимен каза...

Напротив, левичарството е особено атрактивно тъкмо за интелектуалците, а не за „простите“, „обикновени“ хора и това е азбучна истина. В старите демокрации за левите партии по правило гласуват работниците и освен това най-вече образованите слоеве в градовете, докато десните се подкрепят от провинцията и по-необразованите.

Колкото до моите собствени възгледи, те нямат значение, но в интерес на истината ще кажа, че аз съм консерватор, но в класическия смисъл, а не в духа на „нео“консерваторите в Америка например.

Ангел Грънчаров каза...

Може левичарството да е атрактивно за "интелектуалеца", но само ако този "интелектуалец" е порядъчно ощетен в умствено, в мисловно отношение. Има едни думи на Чърчил за това, че е непростимо зрял, инак казано, мислещ човек да страда от лево-социалисто-комунистически идиотщини - и Чърчил е много прав в този случай, както и в повечето други...