Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 6 ноември 2015 г.

Живеем в щастлива милиционерска държава, в която галениците на властта са тъкмо милиционерите - те такива си бяха и при комунизма, такива са и сега!


СПРАВКА: 883 лева е средното заплащане в обществения сектор, 1650 лв. в МВР и 851 лв. в частния сектор (данни на НСИ). Отделно, че не им се удържат от заплатите 29% процента осигуровки - защото ги плаща държавата. Отделно, че получават 120 лв. порцион. Отделно, че се возят безплатно в градския транспорт. Отделно, че всяка година задължително им се вдига заплатата за прослужено време. И срещу това какво получаваме?!

Вени Гюрова; виж също и статията Пик или пук на „пуча“? с автор Д.Смилов

КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Разбирам около протестите на полицайо-милиционерите, че средното заплащане в системата на МВР било 1650 в МВР. Тия дни аз съм щастлив, че след година и половина принудителна безработица (уволнен бях по политически причини от работата си като учител по философия и гражданско образование в ПГЕЕ-Пловдив) най-сетне получих "пълната си половин заплата", да, в началото на новата учебна година бях назначен на половин щат в едно училище; това също е една много фина репресия над мен, друга работа не се намери, аз кандидатствах на доста места в града Пловдив, за работа на цял щат, но бях дискриминиран по недопустим начин от директорите - за което вече има заведено дело в Комисията по защита от дискриминация! (Наказват ме другарите от системата на образованието най-вече защото съм "проклет човек", който не търпи безропотно безобразията, а се мъчи в рамките на абсурдната авторитарна система на образование все пак да си защищава правата - и достойнството дори!)


Та ви давам възможността да видите изображението на първия си паметен фиш, от който личи, че този месец (октомври) заплатата ми е... 280 лева, а щата - 308 лв., което е именно половинката на целия щат, един вид ако бях на цял щат, щях да получавам заплата от цели 608 лв., представяте ли си?!! Да, ама това е химера, тази учебна година ще трябва да живея някак със заплата, виждате, от толкова печалните 280 лв. А също съм на държавна служба, така да се рече, само дето съм от сферата на образованието. Полицаите недоволстват от заплатите си, а виждате толкова благородните учители с какви заплати се задоволяват - и си мълчат, горките, щото който като мен вземе много да говори, почват да го репресират, да го гонят, да го обявяват за враг, да го уволняват, да го тормозят и т.н. В системата на българското образование, пък и не само в нея, е в сила толкова значимата за живота ни поговорка "Преклонена глава сабя не я сече!". И още една поговорка е в сила: "Мълчанието е злато"!

И ще си кажете: защо като ти е толкова унизителна заплатата казваш, че си толкова щастлив, ти урод ли си някакъв - или си мазохист? Казах го, защото в предишните месеци ми се наложи да живея без никакви доходи, с 0 лева доходи, да, това е именно нула, зеро, грешка няма! (Съпругата ми също беше в оня период безработна, също получаваше 0 лева доходи в летния период!) Който е живял някак месеци наред с 0 лв. доходи само той може да каже такива наистина глупави думи, че все пак е щастлив, щото е получил заплата от някакви си мизерни 280 лв. Само такъв човек може да ме разбере. Е, аз пък в тия паметни дни имам щастието да разбера как живеят българските пенсионери, щото повечето от тях, горките, вземат пенсии, които са дори и по-ниски от моята заплата!

Живеем в една много щастлива социална държава, в която, забелязвате, грижите по доубиването на нацията са приоритет на управляващите. Също така живеем в една милиционерско-полицейска държава, в които галениците на властта са тъкмо милиционерите - те такива си бяха и при комунизма, такива са и сега! А пък учителите са, дето се казва, последната грижа на властта, образованието - също. Някой да е чул нещо за това какви са средствата за образование за следващата бюджетна година? Няма и да чуете. Никой не го интересува за образование. На учителите подхвърлиха някакъв фишек за някакви си там 70 лева (без удръжките), та те щели чисто, видите ли, да получат по цели 40 лева (както изчислиха колегите ми), а пък аз, щастливецът, понеже съм на половин щат, ще получа цели... 20 лева увеличение!

Каква мизерия, какво ще кажете, а? Но пък за сметка на това каква горда и добре охранена милиция имаме, а, която ни пази ли пази!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари: