Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 22 декември 2015 г.

ГЕРБ е стожер и пазител на криминалното статукво и непресъхващ извор на чалгизацията на политиката



Традиция на "Дневник" е в края на годината да попита за коментар социолози и политолози за важните събития и процеси, за скандалите и личностите на отминаващите месеци. Всички мнения за 2015 г. може да следите в специалната тема "Годината". След Нова година четете и прогнозите на анализаторите за 2016. Започваме с мнението на политолога Евгений Дайнов.

С какво ще запомните българската 2015 г.?

- С това, че ГЕРБ върнаха часовника назад към 2011-та: същото обслужване на поименно известни олигарси (милиард – за Пеевски, половин – за Валентин Златев); разпределяне на порциите; трескаво събиране на пари; въртеливи движения във външната политика. Предстои и спасение на куха банка (т.е. повторение на 2014-та).

Този път има и нещо ново: затъване в дългове и полу-потайното въвеждане на нови данъци. Ново е и разслояване на посланията. На образованото малцинство ГЕРБ показва средни пръсти по темата "реформи"; към мнозинството демонстрира високомерно презрение по темата "ракия, сланина и винетки". Очевидно ГЕРБ възнамерява да властва, без да се опира нито върху малцинството, нито – върху мнозинството, а върху нарастващо раздаване на пари, взети назаем от бъдещето, на всички с претенции за нещо.

По отношение на харченето на бъдещи пари ГЕРБ върна часовника до 1995 година. И тогава, както и днес, управляващите (правителството на Виденов) тръбяха за "стабилност", за която плащаха с кухи хартийки. Помним, какво стана накрая.

Изводите, които направихте след местните избори, вдъхват надежди или опасения за пътя на страната? Защо?

- Надежди. Видимо отслабна убедеността в мощта на ДПС, а ГЕРБ загуби мнозинствата в общинските съвети. Властта вече не е събрана само на едно място, което винаги е добра новина (ако човек вярва в демокрацията, разбира се).

ДПС влезе в криза на самочувствие, а ГЕРБ – в перчене, за да покажат, че не са отслабени. Крайният резултат ще е същият, като миналия път. Реформаторите все повече събират, макар колебливо, гласовете на европейски настроените хора. Зелените пробиха в малките места, застрашени от драстични нарушения на околната среда. В София и други големи градове съвършено нормални, загрижени за общото благо хора станаха общински съветници. БСП умира и отваря пространство за модерна лява сила. Ксенофобите не реализираха добри резултати. (Прочети ДО КРАЯ)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари: