Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 10 януари 2016 г.

Чаадаев за "духовното своеобразие" на Русия



Пьотър Чаадаев е голям руски мислител от началото на 19 век, оказал огромно влияние и върху лявоориентираните, така и дясноориентираните общественици и литератори. Властта е жестока към него. Заради свободомислието си той си заработва практическо затворничество в имението си - като му е забранен всякакъв социален живот под предлога, че е душевноболен. Но написаното от него е толкова истинско и живо!

Ако някой действително иска да изучи Русия, да разбере днешна Русия откъде тръгва и защо тук идва - той трябва да започне от забележителните "Философски писма" на Чаадаев, които и до днес са ненадминати като дълбочина и вмисляне. Който се интересува, може да ги намери в рускоезичния нет - а аз ще цитирам нещо от тях, което тия дни ме замисли:

"Одна из самых прискорбных особенностей нашей своеобразной цивилизации состоит в том, что мы все еще открываем истины, ставшие избитыми в других странах и даже у народов, гораздо более нас отсталых. Дело в том, что мы никогда не шли вместе с другими народами, мы не принадлежим ни к одному из известных семейств человеческого рода, ни к Западу, ни к Востоку, и не имеем традиций ни того, ни другого. Мы стоим как бы вне времени, всемирное воспитание человеческого рода на нас не распространилось. Дивная связь человеческих идей в преемстве поколений и история человеческого духа, приведшие его во всем остальном мире к его современному состоянию, на нас не оказали никакого действия."

Да припомня това е писано в първата трета на 19 век, а как удивително важи и днес; ето една библиотека онлайн, където могат да се прочетат: П.Я.Чаадаев ФИЛОСОФИЧЕСКИЕ ПИСЬМА

Представи: Вени Гюрова

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: