Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 22 февруари 2016 г.

Браво! Който прави добро, то му се връща многократно!




10 години след като ураганът Катрина разруши Ню Орлиънс, градът все още се възстановява.


Брад Пит е работил през всичките тези 10 години за възстановяване на къщи в силно засегнатия Lower Ninth Ward, който ураганът унищожи.


За местното издание New Orleans Times-Picayune, Брад Пит казва, че е подходил твърде наивно, когато си е мислел, че просто ще строи къщи – оказало се много по-трудно. Но това не спира нито него, нито жителите на квартала, които обединяват силите си. Днес на мястото, което след Катрина не е нищо друго освен кал, отломки и счупени парчета живот, има 109 цветни, здрави, щадящи природата и ураганоустойчиви жилища.


„Горд съм, когато виждам този малък оазис от цветове и соларни панели“ – казва Брад Пит пред вестника. Като приходящ жител на Ню Орлиънс и аматьор архитект и ентусиаст, Пит е искал неговата организация Make It Right (Направи го правилно) да строи не просто евтини места за обитаване, а жилища, които са добре проектирани, щадящи околната среда и удобни за живеене.


КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Браво! Който прави добро, то му се връща многократно! Браво! Да му мислят тези, които само кроят злобни неща, подлости и мерзавщини...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

3 коментара:

Анонимен каза...

Кант би възразил остро срещу твърдението, че някой постъпва алтруистично, за да му се върне стократно, т.е. поради егоистични мотиви. За Кант с неговата етика на дълга това би било НЕМОРАЛНО. Така че когато пишем, особено ако сме философи, не е зле първо да мислим. А иначе светът май не е устроен по този начин, напротив, за съжаление НИКОЕ ДОБРО ДЕЛО НЕ ОСТАВА НЕНАКАЗАНО.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, пак се изказвате неподготвен: да правиш добро и в същото време да очакваш награда за това е не е израз на "егоистични мотиви", а на корист (според Кант). И то обезсмисля откъм нравствен смисъл съответната постъпка. Истински нравствената постъпка действително е съвсем безкористна. Но казвайки това, правейки този коментар, аз имам една друга цел: да покажа на тъй бездуховния и материалистично настроен нашенец, че правенето на добро не е все пак глупост, понимаете, мыслящий таваришч, о чем идет речь в случае? Трябва да се търси начин да се въздейства на тази голяма категория хора. Сфанахте ли каква ни е мисълта? Тъй че не бързайте да рипате като ужилен, при това без да сте се постарали да вникнете. От друга страна ний пък разбираме, не толкова загрижеността Ви за правилното разбиране на философията на Кант Ви вдъхновява, нали така?! :-) Признайте си, че Вие сте силно уязвен от това, че даваме примера си от Америка, която е нещо лошо в представата на путинските кагебистки интернетни пропагандисти, нали така? Вий затова скокнахте, нали така? Признайте си де, нима истината е толкова страшна за вас, путинските аморални мекерета?

Анонимен каза...

Е да, всичко и всяко в България е политизирано и винаги някак свързано с… Русия, КГБ и Путин! Само че Вие си противоречите, защото признавате, че Вашият апел всъщност е в разрез с деонтологическата етика на Кант, понеже Вие обещавате на хората, респ. българите големи лични ползи от благотворителността. Значи това е начинът хората да бъдат мотивирани да вършат добри дела. Вашият призив, така да се каже, е съзвучен с максимата, че целта оправдава средствата – за да накараме хората да са благотворителни, са угодни всички средства - и залъгалки.

Между другото не се заблуждавайте, мнозина американски богаташи и „олигарси“ са филантропи съвсем не е от алтруистични мотиви, а понеже така избягват данъчни облагане, разпределят средствата по разни фондации и фирми и т.н. Факт е обаче, че в англосаксонското пространство частната благотворителност е силно развита, не на последно място поради ограничената роля на държават в тази област. Богаташ в Америка, който не се ангажира с общественополезни каузи, губи много от репутацията си. Има и теория, че концентрацията на фондации и НПО в Америка в ръцете на малка група богати лица и фамилии е опасност и заплаха за демокрацията. Така че нещата не са така прости, както Вие си ги представяте.