Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 2 февруари 2016 г.

Какво да направим за да възпрем безумието другарката Кунева да стане министър на образованието и науката?!



Хей, какво да направим, че да повлияем на Премиера и на депутатите, че да не правят тази толкова тъпа грешка, а именно да служат другарката Кунева за министър на образованието и науката?! Не можем да изтърпим такава подигравка спрямо гилдията ни, вие ако можете, аз не мога, но се надявам, че и повечето от вас не могат! Кажете какво да правим, че да възпрепятстваме нейното назначение на този пост?

Тя самата не се усеща колко глупаво е това предложение тя да е такъв министър. Мисли си, че сичко може да ръководи, но това е тъпо, особено в страна, която има претенции че е демократична. Трябва ние, гражданите, учителите също, пък и защо не учениците, родителите им и пр. да възпрем властта да направи такава една безкрайно тъпа грешка! Не е въпросът в Кунева, а в принципа. Образованието не е "десетата дупка на кавала", както всемъдрият ни премиер Боко си мисли. И както си мислят тия, дето предложиха Кунева за тоя пост.

На нея й е изцяло чужда тази сфера, нейната сфера е друга: как да се навира във властта, тя в това нещо е много напреднала, но образованието и науката (опази Боже!) са и изцяло чужди. Тя е една кариеристка и бюрократка, която може да нанесе страшни поразии на българското образование, което и без нея не е цъфнало. Дори човек, занимаващ се с образование, като досегашния министър, се провали по всички линии - щото бюрократите ми взеха страха; Кунева обаче сама е бюрократка, тя ще служи беззаветно на интересите на образователната бюрокрация, която именно е ретроградната сила в българското образование.

Затова именно казвам, че въпросът е принципен. За министър на образованието и науката трябва в това реформаторско време да бъде поставен човек, който е вещ тъкмо в образователната реформа, и то не на думи, а на дело. (Т.е. министър на образованието и науката следва да бъде човек като мен, казвам го между другото, но всички знаят, че аз единствен си издигнах кандидатурата за този пост, даже към г-н Премиеро се обръщам вече няколко пъти с писма, и при предишни кризи в образованието, и сега!)

Спирам дотук. Това за моята кандидатура не е най-важното, важното е да спрем властта от това нейно поредно безумие. На това, моля, се съсредоточете! Какво да направим за да възпрем безумието - този е въпросът, на който трябва да намерим колкото се може по-скоро отговор?!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

18 коментара:

Анонимен каза...

Ангеле, точно по този въпрос вече нищо не можем да направим, щото от утре Кунева ще ти е министър. Иначе всички виждаме какво е дереджето, че и го осъзнаваме на всичкото отгоре, но обществото ни няма обща енергия за промяна. Няма, бе, няма! Затова ще се влачим още дълго време така. Но съм сигурна, че има и други варианти. И ти спомена за единия възможен - да възпрем властта. А това означава само едно - протест, стачка, неподчинение.

Мария Николова

Ангел Грънчаров каза...

Да, има начин, именно стачка, неподчинение, протести. Аз лично няма да призная Кунева за свой министър. На синдикатите ни явно не им пука изобщо, те само гледат как да се спогодят с поредния министър, за да черпят известни облаги за себе си, я колоквиум, я семинар, я нещо друго с държавни парички, хапване по приемите, за такива благинки съществуват наште синдикални лидери, не за нещо друго. Но ние можем да стачкуваме и без тях. Какво пречи всеки учител, който не е съгласен с назначението на Кунева, да си сложи стикер: "Не признавам Кунева за министър на образованието и науката!"? Пак е нещо, а иначе пълното мълчание опозорява и нас самите...

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, професионализмът като че ли не съществува като критерий за много хора у нас. «Важното е да е наш човек». След като е била номинирана Бокова за ЮНЕСКО, всичко може да се случи. Добре че има новини като за докторката и операцията на все още неродено дете!

Lolita Nikolova

Анонимен каза...

...."безумието" не може да бъде спряно в този момент....всички знаят,че става въпрос не само за образование,а преди всичко за голям кеш и далавери не само в МОН но и в другите министерства,които не може да позволиш на кой да е да има достъп до тях...не е лесно на премиера да угоди на всички...От друга страна назначаването й ще е тест има ли в учителството съпротивителен дух срещу безумието,който да се изрази по практичен начин....

Dani Obreshkova

Ангел Грънчаров каза...

Аз пък няма да призная назначението на Кунева за министър на образованието и науката!!!

Анонимен каза...

...и какво от това.....

Dani Obreshkova

Ангел Грънчаров каза...

Ами много голямо значение има това: съвестта ми е чиста, че съм го казал когато е трябвало. Ако го кажат същото това нещо сега още 10 000 учители, Кунева ще може да гледа към Министерството на образованието и науката през крив макарон! Сещате ли се сега какъв е смисълът?!

Анонимен каза...

Добре, да предположим, че ей сега ФБ се наводни с ей такива лилави картинки. Отиваме в понеделник на работа и сме полилавени. И? Продължи нататък съчинението по дадено начало.

Мария Николова

Ангел Грънчаров каза...

Ако 10 000 учителя заявят още днес, че ще бойкотират първия учебен ден след ваканцията ако Кунева стане министър на образованието и науката, Боко и депутатите доста ще се замислят дали да я турят на този пост.

Анонимен каза...

аз съм "ЗА"....

Dani Obreshkova

Анонимен каза...

Мария,аз съм "ЗА"....

Dani Obreshkova

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров, нищо подобно няма да се случи, защото няма да има такива учители. Зад теб колко застанаха!? Учителите са готови да търпят и да чакат някой друг да свърши тяхната работа, а те да получат исканото. Малцина са смелите и свободните между тях.

Енеза Ангелова

Ангел Грънчаров каза...

Енеза Ангелова, аз съм на принципа: да опитаме та да разберем какво ще се случи. Вярно, много хора сред нас са способни да понесат какви ли не унижения и пак ще си мълчат, но нека пък тия, дето не сме готови да понасяме безкрайно какви ли не унижения, да заявим днес твърдо, че тази гавричка, която са замислили управниците, ние няма да я позволим.

Анонимен каза...

Доколкото си спомням, именно Вие, т.е. А.Г., гласувахте на президентските избори за кака Меги Пръмова, изтъквайки колко подходяща и велика кандидатка е.

Анонимен каза...

Самият вие преди агитирахте да се гласува за "другарката Кунева", Грънчаров! Помните ли, или да опресня паметта ви с линк към статията в собствения ви блог? Айде по-малко лицемерие, а? Може ли?

Ангел Грънчаров каза...

Бъркате, таваришчи. Аз гласувах за Росен Плевнелиев. Бъркате или лъжете. Апропо, а вие за кого гласувахте на президентските избори? :-)

Анонимен каза...

Не си кривете гнилата душица, другарю.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко мерзавке, не се грижи толкова за моята душа, а се погрижи за собствената. Или ти направо нямаш душа? И за кой гласува, защо ти е толкоз неудобно да си кажеш? А може би все пак имаш душа, или нямаш?