Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

сряда, 17 февруари 2016 г.

Социализмо-комунизмът унищожава свободата и неизбежно причинява всеобщо обедняванеАз съм за пазарната икономика и против социализма не защото капиталистите са добри хора. Някои от тях са добри, други – не. Аз подкрепям капитализма защото той носи блага на човечеството.

Аз съм против социализма не защото социалистите са лоши хора, а защото той неизбежно причинява всеобщо обедняване и унищожава свободата.

Лудвиг фон Мизес (Цитиран от Martin Demerdzhiev)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

1 коментар:

Анонимен каза...

Най-много ме кефи как се оправдават, че той комунизмът е прекрасна идеология, ама грешно бил приложен. Как пък от стотиците опити на десетки места нямаше и един успешен експеримент :-) Капитализмът е идеология на свободата, свобода да успееш, свобода да паднеш и пак да станеш, свобода да помогнеш на падналия... А комунизмът е месомелачка, която от свободните прави кюфтета, а неморалните награждава с възможността да въртят ръчката. Поздрав!

Николай Николов

https://www.youtube.com/watch?v=HrxX9TBj2zY