Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 9 февруари 2016 г.

Колко мило: Кунева щяла да бъде съветвана от директор на училище, свирещ на китара и прочувствено пеещ революционни и романтични песни!



Директорът на столичното 51-о СОУ "Елисавета Багряна" Асен Александров, който беше съветник на проф. Сергей Игнатов, ще помага и на Меглена Кунева. Ръководи училището от 11 години, преди това е бил директор 7 години и на 15-о... През 2012 г. двора на 51-о училище има параклис. На 15 септември пък директорът хваща китарата и запява с красив баритонов тембър свои песни за любимото училище пред ученици, родители и учители.


Кратък мой коментар: Колко мило! Директор на училище, свирещ на китара и прочувствено пеещ революционни и романтични също така, предполагам, песни, ще съветва новата министърка на образованието и науката! Да се надяваме, че в резултат министър Кунева не само сама ще просвири на китара и ще пропее, но дори и ще успее да разбере какви са действителните нужди на образователната общност в страната!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

13 коментара:

Bacho Кольо каза...

Пет човека в продължение на два часа ти набиват в канчето, че зам.министър ще става директорът на 119 СОУ"Акад. М. Арнаудов" Деян Стаматов и ти накрая си написал иронична доиска за директора 51 СОУ "Елисавета Багряна" Асен Александров. Пък отгоре на всичко и снимка с китара му турил. Щял за пее романтични песни.

Грънчаров, верно си много хахав...

Анонимен каза...

Понеже много обичам артистичните натури, ми е драго, че г-н Александров притежава музикални умения. Ангеле, не знам дали знаеш, но той притежава и артистични/ само не припадай/, което още повече ми харесва. Пожелавам му само още едно нещо освен здраве. Като съветник на Кунева, съветите му да са различни от съветите, които е давал на Игнатов, щото там нищо не се получи. А е възможно съветите му да са били добри, но Игнатов да е бил с дебела глава.

Мария Николова

Ангел Грънчаров каза...

Не се и съмнявам в артистичните способности на господина. Без качества на артист, без способности за превъплъщаване, нагаждане и преструване нима човек може да се добере до тъй високо място?! То нашият живот стана вече нещо повече от театър, да не говорим за политиката ни, тъй че в тази ситуация само хората с необичайно големи артистични способности преуспяват! Да пожелаем на новия съветник нови големи успехи на жизненото му поприще! Но понеже съм непоправим скептик и понякога дори циник, не мога да не кажа и това: аз не чакам от артисти да оправят нещата, не, дошло е време за истинските, не за мнимите неща, не можем да чакаме реформата да се прави наужким, като на кино или като на театър, тя е крайно време да стане в самия действителен живот. Та по тази причина несъмнените артистични способности на г-на изобщо не ме ентусиазират...

Анонимен каза...

Ако бяхте скептик, щяхте да обиколите от всички страни фактологията, така както се обикаля античната статуя от всички страни (това е оригиналното значение на скепсиса, който е призводна от "скопео", който значи "виждам, гледам") и щяхте да постоите по-стройна и по-доказана теза. Красноречието и многословието не могат да скрият липсата на аргументация във Вашето послание - "новият съветник е артистичен, ама отгоре нищо не сепроменя". Със същата сила можете да кажете "днес е сряда, ама нищо не става за седмица".
Изказването Ви е идеален пример за non sequitur. Мария казва още причина, поради която има доверие на Асен Александров.

И не е само тя. Защото много колеги знаят за яснаата мупозиция относно даването на максимална свобода на учителяда посттига стандартите в системата на държавното образование. И това по никакъв начин не значи ограничаване на свободата. Ако някому не стига тази свобода, да "излезе на пазара" и да започне да "продава" идеите си. Ако има кой да му ги "купи", супер.

Освен това г-н Александров е доказал и мениджърските си способности безусловно, създавайки страхотно учичилище, което преди той да поеме е общо взето компромисно като качество на продукта, който предлага.

И накрая, г-н Грънчаров, не сте и циник. Защото циникът търси Човекът, а Вие непрестанно отхвърляте всички хора извън Вас.
Позволих си да разгледам Вашите публикации в групата и, като изключим факта, че се опитвате да ни "продадете" Вашите безкрайни писания във Вашия безкраен блог (които ако изобщо бъдат отбелязане, са отбелязани от 2-ма до 6 души от близо 8000 в групата), всичките Ви публикации са свързани с някакъв вид оплакване или хулене на онези, които взимат решенията.

Emil Jassim

Ангел Грънчаров каза...

Аз не ща никой да ми "дава" свобода, щото това е унизително. Аз сам си вземам длъжната ми свобода. А относно претенциите Ви за правене на "логически коректни" изводи бих си позволил да Ви посъветвам да се замислите за нравствената коректност на собствената Ви (обикновено нескривано панигирическа пред началствата в образованието!) позиция! smile emoticon Апропо, нима не разбрахте, че аз няма да започна да мисля "правилно" като Вас? :-) Иначе сте много упорит, ала аз съм безкрайно лош и непослушен ученик! :-) Доста главоболия щяхте да си имате ако наистина Ви бях ученик... Апропо, понеже си падате "по логиката", да Ви задам съвсем логичния въпрос: кога успяхте да изчетете "безкрайните писания" в моя безкраен блог" (а всичките ми книги изчетохте ли, щото имам повече от 30 книги!), та успяхте да стигнете до "коректния извод", че всичките ми публикации "са свързани с някакъв вид оплакване или хулене на онези, които взимат решенията"? :-) Или Вие без да четете писанията ми априори знаете какво пише в тях? :-)

Ангел Грънчаров каза...

Само да добавя нещичко, важно е: изобщо не ме вълнува какви способности има г-н Александров! Съвсем за други неща говорим ако сте забелязал това. Темата е: може ли да очакваме прекрасни хора като въпросния чудотворен господин да извършат толкова потребния поврат в образователната сфера? Вие без да се замислите твърдите, че може! Аз Ви казвам, че не може. Другояче МОЖЕ да стане промяната, не е този пътят, който Вие толкова ентусиазирано хвалите и прославяте. Правите груба грешка, не сте разбрал най-вероятно какъв е СЪЩНОСТНИЯТ проблем на българското образование.

За да разберете, си позволявам да Ви посъветвам да прочетете моите книги за образованието. Не е грях човек да чете мненията на хора, с които не е съгласен даже априори, без да им е чел книгите, без да им е разбрал възгледите. Защото аз смея да твърдя, че Вие сте много заблуден в позицията си спрямо мен. Аз може да не харесвам образователните началства от МОН, но това съвсем не ме прави лош човек, враг на човечеството, некадърен писател, лош философ, неправилно мислещ урод и пр.

Аз просто не мисля като Вас, не разбирам защо толкова се впрягате?! та това е толкова естествено?! Ние просто сме различни и имаме различни ценности. Схващате ли за какво говорим?!

Анонимен каза...

Аха, Вашите книги, ясно... grin emoticon

Г-н Грънчаров, много добре схващам за какво говорите Вие и тъкмо това казвам - не съм съгласен с Вас. Да, очевидно е, че по отношение на това как се случват нещата сме на различно мнение. Засега Вие нямате нито фактологически аргументи в полза на това, че можете успешно да променяте каквото и да е "не отгоре". Вероятно отново ще ми дадете за примерВашите книги, но прощавайте, те не предсттавляват никакъв интерес за мен. Опитах се да чета блога Ви, дори се опитах да гледам видео-словоизлиянията Ви и не, не ме спечелихте въпреки моята безкрайна добронамереност.
Защото виждам само бърборене (устно или писммено) без никакви резултати за всичките тези 30 години, в които преподавате. Разбирам да кажете "Ето, с моя метод на преподаване промених това, това и това... Учениците ми постигната тези първи места на олимпиади/тези най-високи резултати в страната/чужбина и всичко това се дължи на иновативната методика, която използвам". А Вие не казвате това. Вие всъщност казвате едни други неща, в групата най-често насочени към нечия личност и обличате това просто послание в толкова много думи, че го задушавате.

Също така обърнете внимание, че в нито един момент не Ви казвам, че говоря ултимативната истина, за разлика от Вас.Вие сам твърдите по-горе, че явно не разбирам СЪЩНОСТНИЯ проблем на българското образование, очевидно за разлика от Вас.
Вашият прозелитизъм и отношението Ви към всяка тема все повече проявява очевидната Ви склонност да подценявате Вашите събеседници.

И да, смятам, че нещата може да се променят от вземащите решения, но това не значи, че отхвърлям възможността промяната да се случи и "отдолу нагоре". Например такава промяна би била учителите да работят повече и да говорят по-малко. Да ползват съвременни методики напреподаване и да измерват резултати, а не да дърдорят, че нищо не се променя "от онези горе"... също така да мрънкат по-малко и да се квалифицират повече. За времето, което отделяте да пишете тези фермани, бихте могъл да научите поне три нови апликации за създаване на учебно съдържание. Както и аз за времето, в което водя този безкраен диалог с Вас...

Emil Jassim

Ангел Грънчаров каза...

:-) Много се радвам, г-н Emil Jassim, на словоизлиянието Ви, май и Вие кой знае защо станахте прекалено словоохотлив! :-) Доста се горещите, вероятно сте и ядосан (ненавистта се усеща в думите Ви), казахте много излишни думи, което е свидетелство, че сам признавате неправотата си. С една дума: изложихте се! Но това си е Ваш избор.

А позицията Ви е незащитима. Излиза, че сте продукт на системата - щом тя толкова Ви е скъпа. Живеем очевидно в различни светове. Мисленето Ви носи в себе си дефекта на системата. Вярно, това е добър атестат да правите кариера в нея. Надявам се не този е стимулът Ви да я защищавате така всеотдайно...

Но това, че мислим различно не е трагедия. Не се вживявайте чак толкоз. А за моите успехи и постижения - не бързайте толкова да ми давате оценки. Не ме познавате. Нито книгите ми познавате. Грозно е да дърдорите глупави неща за една друга личност, която при това не познавате.

Дължите ми априори уважение, щото аз съм суверенна личност, очаквам да намерите начин да излезете от жестокия конфуз, в който сам се натикахте. Помислете малко на спокойствие, успокойте се и преценете какво дръзнахте да направите.

Вие имате болшевишки наклонности, г-н Emil Jassim. Някой казвал ли Ви го е досега? Е, аз Ви го казвам. Имам чувството, че ако живеехме в други времена, щяхте с удоволствие да ми пуснете един куршум в тила, прав ли съм? :-)

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, от кой точно момент един философ започва да "усеща" нещо в думите? "Усетихте" ненавист чрез мустаците си, чрез гръбначния си мозък, чрез върха на пръстите си?

В нито един момент не съм Ви съдил, нито съм използвал аргумент към личността Ви, а съм се придържал към това, което сте написали.
Римляните са казали - Scripta manent. Т.е. написаното остава.
Всякакви внушения от Ваша страна си остават просто част от въображението Ви.

Не подценявайте читателите на този диалог. Те добре ще си направят сметката.

Апропо, знаете ли, че вербалната агресия е прелюдия към физическата саморазправа според психолозите? Вие често проявявате вербална агресия.
И да, ако искате последната дума да е Ваша, нямам против.


Emil Jassim

Анонимен каза...

Ясно. Значи не усещате че се излагате, което е много, много странно. Тъжна работа е тази! Но то си е за Ваша сметка. Ваш избор е това. Аз Ви дадох шанс да осъзнаете какво правите, опитах се а Ви помогна и то пределно човешки и колегиално. Безчувствеността, господине, не е добродетел, с която можете да се хвалите. Особено ако сте учител. Или ако държите да си останете поне човек. Съветвам Ви да си прочетете собствените излияния и да се опитате да оцените (щом думата "усещане", щом думата "чувство" Ви е толкова непозната!) верния смисъл, който думите Ви носят. Дадохте такива оценки на личността ми (и такива, които са свързани с професионализма ми), които унижават Вас, не мен. Но за да усетите това се иска сетиво, което при Вас явно не функционира. Много жалко е това. А сте млад човек. Един ден ще Ви се наложи да си припомните предупреждението ми. Хора като Вас в един момент остават сами. Съвсем сами. Не подценявайте чувствата. Истински умните хора много добре съзнават това. Бъдете здрав! Помислете все пак над думите ми. Нищо че Ви ги казва един, във Вашето възприятие,"враг" и "пределно деградирал" човек! smile emoticon Значи от думите ми съдите, че аз непременно трябва да бъда изгонен от системата на българското образование, тъй ли? Щото не мисля "правилно". Г-н Emil Jassim, Вие имате ли понятие що е това свобода и що е суверенна личност? Изглежда в часовете по философия когато сте бил ученик сте се занимавал с всичко друго, но не с мислене...

Ангел Грънчаров

Ангел Грънчаров каза...

Пишете: "Апропо, знаете ли, че вербалната агресия е прелюдия към физическата саморазправа според психолозите? Вие често проявявате вербална агресия." Значи ли това, че публично обявявате, че се чувствате физически застрашен от мен? :-) Смятате, че съм способен на хулигански постъпки, правилно ли Ви разбирам? :-) Вие като ми лепнахте етикета "класов враг" - щото все пак Вие лично се самоосъзнавате като приятел на образователните чиновници от МОН, аз открито заявявам, че съм техен неприятел! - сега вече в мое лице виждате нещо като абсолютен злодей, така ли? :-) Къде сте си сложил пищова, др. Jassim, трябва да действате немедлено, щот "врагът не спи"! :-)

Анонимен каза...

Ама Вие продължавате да доказвате, че не следите думите и твърди, че съм бил казал някакви неща. Всичко, което казвам, е написано. Scripta manent.

Вие продължавайте да говорите за чувства, докато темата е показаната от Вас слаба логика.

Emil Jassim

Ангел Грънчаров каза...

Emil Jassim, в тази област логиката е съвсем недостатъчна, иска се разбиране, а в сферата на разбирането е налице смисъл, който не е по възможностите на чисто логическото (формалното) мислене. Тъй че да ми изтъквате някакви логически грешки е просто глупаво; аз преподавам логика от много години, не Вие, аз съм автор на учебник по логика, които има вече няколко издания. Това между другото.

Затова нещата винаги са по-сложни отколкото може да си ги представи един нефилософски мислещ (т.е. немислещ) човек. Имате твърде бегли представи за това що е логика, даже употребата на латински фрази не може да замъгли това обстоятелство. Вие, г-не, си позволихте да отправите груби нападки спрямо моята личност, моята професионална компетентност (за оценка на която Ви липсва нужната квалификация), т.е., инак казано, се изложихте изключително много. Отрекохте ми правото да се изказвам, понеже, видите ли, не съм бил мислил "правилно", т.е. като Вас. За подобни гафове възпитаните хора се извиняват. Може да сте бил нервен като сте писал глупостите, които си позволихте. Ваш е проблемът как ще излезете от сътворения от Вас самия конфуз.

За ролята на чувствата в познанието и ученето Ви съветвам да се информирате от моите книги. Казах Ви, представата Ви е крайно бедна, очевидно сте скучаел в часовете по философия. И това си е дало своето непоправимо отражение в изказванията Ви. Правя Ви услуга като Ви казвам тия неща. Съвсем добронамерен съм. Жалко е, че не го усещате. Страшно нещо е безчувствеността особено спрямо истински важните, смислово натоварени неща, запомнете това от мен.

Понеже обаче имате негативна настройка към моята личност, по тази причина възприемате всичко казано от мен в крайно негативна светлина. Ето че чувствата (настроението), оказва се, има решаващо значение. Сам с поведението си се опровергавате. :-) "Логичността" Ви няма как да ви спаси...

Аз не мога да разбера защо чак толкова силно ме мразите, а е факт, че от всяка Ваша дума към мен струи колосална ненавист. Обикновено омразата към другата личност се дължи на предчувствието за това, че този друг човек те превъзхожда. Тя е опит човек да покаже значимост.

Аз лично съм много великодушен човек, друг е въпросът, че по-дребните души не могат (няма как) да оценят това...

Ето, дадох Ви нови важни моменти за размисъл, за осмисляне. Мога да Ви помогна ако искате да разберете как стои истината по тия въпроси, открит съм за консултации. Това е важно за Вашето личностно развитие. Наистина сте твърде слаб в опитите си да мислите по-задълбочено; мога да подпомогна Вашето образование в сферата на философията. За един историк е фатално да е толкова слаб по философия. Това се отразява на неговите тълкувания в сферата на историческата реалност. Философия и история са дълбоко свързани, щото историята се прави от човешки същества.