Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 5 февруари 2016 г.

Руските империалисти вярват, че ние, българите, желаем да живеем под тяхно господство, те са твърдо убедени, че един ден ще владеят всички славянски земи!



... За разлика от днешните ни хлевоусти радетели на панславянството, прозорливи люде са усетили същността на мантрата още преди 170 години!!! (в монографията на Стойчо Грънчаров "Балканският свят", изд. "Дамян Яков", София, 2001)

Никола Петков

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

4 коментара:

Анонимен каза...

Александър Дугин:

„Работата е там, че Източна Европа е разочарована от Евросъюза. Гърция е готова съвсем да отпадне. Турция отказва сериозно да разчита на присъединяване. Затова на Изток в Европа се образува определен цивилизационен вакуум. Предполагам, че всеки момент ще се формира проектът за Велика Източна Европа, включваща православните страни (Гърция, България, Румъния, Сърбия, Македония, Черна гора), славянските страни (Полша, Чехия, Словакия, Хърватия, Словения) и угро-финската по корени Унгария, плюс Турция на юг – всички те са потенциални партньори на Евразийския съюз. Едва ли тази зона ще бъде истински интегрирана в Евразия, но цивилизационната идентичност на Велика Източна Европа ще бъде в някаква степен промеждутъчна между Евразия и Западна Европа, 50% на 50%.“

Ангел Грънчаров каза...

Вие, таваришч, ми цитирате Дугин? :-) Дугин за Вас е авторитет? :-) Сега вече признавате ли, че имате кагебистко разстройство на психиката?! :-)

Анонимен каза...

Цитирам Дугин понеже наистина е авторитет в смисъл, че говори открито за руските стратегически намерения, но западните анализатори и политици не могат или не искат да чуят кремълските стратези от рода на Дугин и логично постоянно са изненадани от руските действия и тичат след събитията. Няма нищо кагебистко в това да следиш и анализиращ руската политика, напротив, това е задължително. Западът обаче след 1991 затвори всички институти, занимаващи се с СССР/Русия и сега вече не разполага с качествени анализи с всички произтичащи от това последици. Вие също попадате в тази група, понеже не си правите труда да следите и анализирате руската политика.

Колкото до целите на Русия в текста на Дугин, те звучи доста нереалистично и дори утопично, но предвид сегашната слабост на САЩ и ЕС и неадекватността на западните елити може да се окажат не толкова фантастични и нереализируеми.

Ангел Грънчаров каза...

Шегувате се! Голям шегобиец сте. Западът не знае това, което Вие знаете, нима? :-) И целите на Русия са "не толкова фантастични и нереализируеми" - нима?