Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 6 февруари 2016 г.

Още за ирационалната, непостижимата за ума привързаност на немислещия нашенец към робството



Spiro Perov пише ето това в свой коментар във Фейсбук:

Доле ръцете от святата ни и мила робия! Робството е израз на нашата национална гордост! Българите "роби" да наричам - първа радост е за мене!

:-)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

8 коментара:

Анонимен каза...

Странна и невежа интерпретация на "робството" изповядват днешни блогари, включително и Гръняаров?

Онези 480 години безправие, наложено на българите в периода на османското иго се доближават до робство, защото на по-голямата част хора живеещи в България са им били онети правата ако не изпълнят определени условия. А тези условия са били до голяма степен унизителни и не всики са приели да изпълнят!
То е било като една страшна болест, когато ти искаш да се изправиш, но "вирусът" ти отнема силите и ресурсите и ти не можеш. Единственото условие е ти да се предадеш, или да си потърсиш правилното лечение. И когато се излекуваш, ти никога няма да отречеш онази борба, която си положил за да се изправиш на крака, когато те попитат "ти боледувал ли си тежко", ти никога няма да отречеш усилията и мъжеството, което си приложил за да победиш!!!

Това е смисълът на "робството", битката и победата на българите срещу чуждият вирус, отнел правото им да се развиват самостоятелно!

Така че недейте изопачава една "терминология" възприета от нашите борци за свободата на България.

Ангел Грънчаров каза...

Нямате право да употребявате думата "свобода". Говорете само за робство. Вие не знаете какво е свобода. Ако знаехте - щяхте да си преосмислите тезата за тъй драгото Ви робство.

Анонимен каза...

Всеки има право да употребява всички думи. Нарича се "свобода на словото". Нещо омразно на вас, Грънчаров, но ще търпите!

Анонимен каза...

Грънчаров, съобразявай се малко когато пишеш в интернет пространството. Не си ти индивида, който определя правата ми и какви думи имам "право" да използвам. Поведението ти напомня много поведението на турците по време на онзи период в българската история, за който говорим.
Заради написаното от теб по-горе, ако съм директор на училище където са ти позволили да преподаваш, бих те уволнил веднага. Свободата още повече на словото е НЕПРИКОСНОВЕННА.
АКО НЕ ЗНАЕШ ДА ТИ НАПОМНЯ!!!

Дръж се културно, а не халтурно. Знам че си привържаник на комунистическият режим, където имахте възможност да определяте дори думите, които имахме "право" да използваме според вашета идеология, която в някои отношеноя беше много близка до робство.


Ангел Грънчаров каза...

Другарко, по-полека с раздаването на уволнения! :-) Щото репресиите, които предлагате, не се връзват много-много със свободата, която уж проповядвате! :-) Противоречите си, тъй умна другарко! :-) Мислете малко де, не е толкова вредно да се мисли както сте си внушила.

Казах това, че човек, който няма понятие от това що е свобода, няма смисъл да използва тази дума. Ето, сама виждате, уж говорите за свобода, пък същевременно предлагате заради моята свобода да ме наказвате с уволнения! :-) Което показва, че хал-хабер си нямате от свободата. По тази причина тази дума няма смисъл във Вашите уста. Поняла, дарагая мыслительница, что я Вам говорю теперь?

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, и не е нужно да говорите пълни идиотщини. Комунизмът не е мил на мен, а на Вас самата. При комунизма даже убиваха заради това, че някой не мисли "правилно", таман разсъждаваха като Вас. Тоест комунистка сте Вие, не аз. Тъй че няма защо да се напъвате да говорите срещу комунизма. Той е в сърцето Ви, мила и тъй умна другарко! :-) Комунизмът извира и блика от всяка Ваша дума...

Анонимен каза...

Ясно е кой е комунист. Който е учил в СССР. И който казва на хората кой каква дума няма право да употребява. По сталински. Нъл така, таваришч?

Ангел Грънчаров каза...

А Вие сте учила на Луната, така ли? :-) И затова не сте комунистка! :-) Българският комунизъм е по-хубав от съветския, така ли?! :-)

Думата "свобода" в устата на комунистка като Вас е гавра. По тази причина Ви е забранено да я употребявате. Заради свободолюбието им вие, комунистите, избихте 100 000 000 човешки същества! Сто милиона! По тази причина нямате правото да употребявате думата свобода. Поняла теперь, нагла другарко - и комуноидна гнидо! - какво Ви казах?