Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 26 февруари 2016 г.

Приятно е да се разбере, че има млади хора, които не са допуснали безразличието да обхване душите им!



Петър Стоев е започнал интересна поредица в блога си, виж например ето този текст, писан днес Мотивация за ден 26.02.2016:

Здравей, Човеко!

Днес ще споделя с теб думите на Джоузеф Кембъл от книгата му „Пътища към Блаженството“:

Има една поговорка на санскрит: трите аспекта на мисълта, които сочат най-далеч, към ръба на бездната на трансцендентното, са сат, чит и ананда: битие, съзнание и блаженство. Можете да наречете трансцендентното празнота или пълнота – все едно е, защото то е отвъд всякакви слова. Можем да говорим само за онова, което се намира от отсамната страна на трансцендентността. Проблемът е да отворим словата, да отворим думите така, че да сочат отвъд самите себе си. Те постоянно ще изолират, ще закриват преживяването чрез своята непрозрачност. Ала все пак тези три понятия ще ви доведат най-близо до празнотата: сат-чит-ананда. Битие, съзнание и блаженство.

Не зная какво е битие. Не зная какво е съзнание. Затова пък зная какво е блаженство: дълбокото чувство, че присъстваш и правиш онова, което неминуемо трябва да правиш, за да бъдеш самия себе си. Ако можеш да се държиш здраво за това, вече си на ръба на трансцендентното.

Идеята е да намерите собствения си път към блаженството.

Всеки поел по този път знае какво е трансцедентното. (Прочети ДО КРАЯ)

В блога на Петър написах следните думи:

Чудесна поредица сте започнал! Поздравления! Приятно е да се разбере, че има млади хора, за които не е неприятно да практикуват мислене (и търсене на истината) всекидневно! Приятно е да се разбере, че има и небезразлични млади хора, че има млади хора, които не са допуснали безразличието да обхване душите им! Желая Ви успех във вървенето по спасителния път!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

1 коментар:

Анонимен каза...

Благодаря Ви, г-н Грънчаров!

Пожелавам си повече учители като Вас, а на държавата още по-добри! :) Всичко би се променило.

Петър Стоев