Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

сряда, 2 март 2016 г.

Братята-поляци ни изнесоха урок по свободолюбие и национално достойнство!
Представители на полската дипломация в София отправиха специален видео поздрав към българите за 3 март, в който рецитират стихотворението „Хаджи Димитър” на Христо Ботев.

В клипа полският посланик у нас Н.пр. Кшищоф Краевски, различни консули, аташета и служители в Посолството на Република Полша, Полския институт и Отдела за промоция на търговията и инвестициите, рецитират безсмъртната творба на Ботев на български и полски, в превод на Владислав Броневски. Дипломатите произнасят думите на поета пред знакови места в София, като Президентството, Народното събрание, Министерски съвет, паметника на Васил Левски, паметника на Незнайния войн, Ректората на Софийския университет. В същото време прави впечатление, че от този списък отсъстват паметниците, които са свързани непосредствено със самата Руско-турска освободителна война като паметникът на Цар Освободител, Руски паметник и в Докторската градина.

Видеоклипът завършва със специално поздравление на български по случай 3 март от посланик Краевски и неговото семейство.

„По случай 3 март - националния празник на България полските дипломати в София от Посолството на Република Полша, Полския институт и Отдела за промоция на търговията и инвестициите рецитират стихотворението "Хаджи Димитър" на Христо Ботев. На този ден през 1878 година по силата на Санстефанския договор България получава независимост след пет века османско владичество” в резултат на Руско-турската освободителна война (1877-1878), гласи текстът към клипа в YouTube профила на Полския институт в София.

КРАТЪК КОМЕНТАР: Това е международен прецедент в косвеното признаване правото на българите да не бъдат на колене пред Русия и урок по свободолюбие от братята поляци в момент, когато руската антибългарска пропаганда изцяло се е съсредоточила върху безогледната експлоатация на темата за „освобождението” като база за окопаване на руските интереси в съзнанието на българите.

Не е срамно да кажем, че има какво да научим в час по свободолюбие от братята поляци. Виж: Иво Инджев: Полски урок по българско свободолюбие

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Много мило от поляците - но това да го чуете от руснак: мисия невъзможна!

Любомир Ламбов