Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 30 март 2016 г.

Руско-путинските кагебистки империалисти мразят свободата, по тази причина са извън пиршеството на живота и са обречени на неминуема гибел



Ето какво казах на дежурния по блог (моя блог) кагебистки пропагандист, който вещае, че Западът, видите ли, във всеки миг щял бил да загине, а "проспериращата" и затънала в кал и в алкохолизъм Русия най-сетне щяла била да стане "венец на човешката култура и цивилизация" (виж: Предаването "На Агората..." от 24 март, темата: Какво бъдеще очаква нашата цивилизация на свободата?); казах му ето това:

Упадъкът на западната цивилизация е само във Вашия болен ум, таваришч, а също така и (какво съвпадение!) в болните мозъци на кремълските кагебистки империалисти, дето са позакъснели спрямо реалностите на съвременния свят само с някакви си там 4-5 века. Комунистите чакаха Западът да загине цели 100 години, той вместо да загива, продължава да върви от триумф към триумф.

Сега вий, кагебисто-комунистите, можете да си чакате умирането на Запада поне още 1000 годинки! :-) И пак няма да го дочакате. Просто защото Западната цивилизация на свободата е здраво общество, основано на универсалните ценности на свободния човек. Проблемът на вас, кагебистите, е че не разбирате що е свобода. Мразите свободата. По тази причина сте извън пиршеството на живота и сте обречени на неминуема гибел. (Същото се отнася и за вашите интимни душевни приятели, ислямските терористи, джихадисти и талибани.)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

1 коментар:

Анонимен каза...

В идеологическото си заслепение Вие изопачавате и преиначавате всичко. Аз никъде не твърдя, че „Русия най-сетне ще стане "венец на човешката култура и цивилизация"». С елементарните си, примитивни нападки олеквате и никой не ви взема насериозно. Аз се опитвам да задвижа задълбочена, филофска дискусия за нашата цивилизация, но това явно е невъзможно, защото много малко са хората по света, мислели серионо по този въпрос, а още по-малко са българите, замисляли се над това и Вие за съжаление не принадлежите към тях.

Аз казвам, че нашата западна цивилизация се намира в неудържим упадък, но песимизмът не означава фатализъм, а само една песимистична оценка на света позволява да се стигне до прагматизъм, който да предотврати най-лошото.

Колкото до Русия, тя в моето виждане също е част от западната цивилизация в широк план и е засегната от същите упадълчни процеси и явления, даже в по-голяма степен, понеже те там датират от 1917 година. Нещо повече: самият комунизъм в теоретичен план не е източен, а западен, европейски феномен и неговото рухване в някакъв смисъл също е част от общия упадък на европейската цивилизация. Оказа се, че един клон от нея, а именно тоталитарно-комунистическия, е нежезнеспособен, но сега се виждаме, че същата съдба грози и демократично-либералния.

Що се отнася до бъдещето, то за мен е тъмно. Независимо дали и коя страна или страни ще доминират света в бъдеще, в него ще има по-малко свобода от сегашния.

На тези аргументи Вие нищо не можете да противопоставите освен елементарни отживели идеологически заклинания а ла Фукуяма, които дори навремето бяха смешни и несериозни, камо ли в 2016.