Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 16 март 2016 г.

Истинската трагедия на човека е духовната пустота, духовната пустош, в която пребивават душите на повечето от хората


ПРОЧЕТИ ГО ВСЕКИ ПЪТ КОГАТО СИ ОТЧАЯН…

Ако можехме да видим живота си отстрани, щяхме да осъзнаем какви щастливци сме! Въпреки всички проблеми, въпреки всички несгоди!

Aко имаш храна в хладилника си, дрехи на гърба си, покрив над главата си и място, където да спиш, значи си по-богат от 75% от населението на света.

Ако имаш пари в банката и портфейла си, значи си сред 8-те % обезпечени хора по света.

Ако тази сутрин си се събудил здрав, значи си по-благословен от 1 милион души, които няма да преживеят тази седмица.

Ако не си преживявал ужасите на войната, затворите, мъченията, глада, значи си по-щастлив от 500 милиона души, които в момента агонизират в страдания.


Ако можеш да влезеш в храм, без да се страхуваш от наказание, значи си по-щастлив от 3 милиарда души по света.

Ако четеш това съобщение, значи си по-голям късметлия от 2-та милиарда души по света, които не могат да четат.

КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Така е, трябва да ценим това, което имаме - и да не ламтим за онова, без което прекрасно може да се живее. За това велико благодеяние - че сме живи и здрави, че сме се събудили тази сутрин и че Бог ни е дал и този ден! - сещаме ли се да благодарим на Бога всеки ден? Тъй че ако ценим това, което имаме и особено истински важното, което сме щастливци че ни е дадено, то тогава човек може да бъде доволен от живота си.

Но такава една настройка не бива да води до задоволство, което да ни дезактивира: човекът въпреки всичко е длъжен да живее в безпокойство - и да работи да постига повече и повече, а също и по-доброто. Но трябва да умеем да различаваме истински важното от онова, без което наистина може да се живее. Примерно човек може да живее без много пари, може да живее и със съвсем скромни пари. Но човек не може да живее пълноценно ако не прави нужното да разгърне своя личностен и духовен потенциал. Ако не го прави, тогава дегенерира.

И започва да съществува по нечовешки начин, по начин, който е присъщ на животното. А ето това е истинската трагедия на човека: духовната пустота, духовната пустош, в която пребивават душите на повечето от хората. Примерно хората, които не четат добри, стойностни (или изобщо никакви) книги. Духовната пустош поразява душите - и заради нея такива хора оскотяват. И са способни на какви ли не поразии. Съсипват не само своя живот, но и живота на околните... темата е огромна, затова спирам дотук.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: