Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 24 март 2016 г.

Омразата срещу Европа и всичко европейско е чисто руски вековен шовинистичен феномен




... Във връзка с това предлагам всеки логично мислещ човек да се замисли: това война на шепа терористи срещу най-богатия съюз от държави в света ли е или е война на най-голямата по територия държава, ползваща терористите (за косвеното им използване няма нужда от доказателства, те са факт, както е видно от горните примери), която по данни от миналата година по БВП на глава от населението е под нивото на Габон и Ботствана, поради което не дивно, а направо дивашки завижда на омразните европейци?

Дали в преклонението глави пред мнимото величие на териториалния гигант може да се по(на)мести фактът, че бившите съветски колонии в Европа постигнаха развитие в рамките на своето европейско интегриране съвкупен БВП, по-голям от този на своята някогашна владетелка Русия?

Омразата срещу Европа и всичко европейско е чисто руски вековен шовинистичен феномен. Дори етнически, религиозно, органически чуждото за Европа турско тяло драпа за присъединяване към европейския успех. Само Русия, горда с позора да бъде най-богатата на природни държава в света, но кретаща на опашката на народите по жизнен стандарт, стои с неандарталска тояга на прага и с кръвясал от завистлива омраза поглед ръмжи в духа на Иван Грозни и Жириновски: „Да пукнете дано!”.

Апропо, понеже Александър Невски е канонизиран от руската църква заради заслугите му във войните през 13 век със западните християни с подкрепата на азиатската Златна орда, на която е бил васал, няма да е чудно и Жириновски да бъде обявен за светец за подобни заслуги с подкрепата на ислямистките главорези, чиито действия той обявява за полезни. (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

6 коментара:

Анонимен каза...

Това са прекалено елементарни, едноизмерни анализи, свеждащи всичко до една формула, която няма нищо общо с действителността. В Русия винаги е имало както проевропейски, така и националистическо-славянофилски тенденции, но дори последните никога не се отричали радикално европейската култура и ценности. Също така няма съмнение, че руската култура и цивилизация по същество са ЕВРОПЕЙСКИ, макар и с някои самобитни черти и е смешно да се твърди нещо друго. Аз също така не съм съгласен с теориите на Дугин за „евразийството“, защото не смятам, че Русия е чак толкова различна от Европа, че да представлява отделна цивилизация. Освен това самата Европа съвсем не е хомогенно пространство, има голяма разлика между една Португалия и една Финландия или една Франция и Германия например.

Колкото до това, че Русия за разлика от Турция не иска да стане член на ЕС, това е лесно обяснимо. Русия така или иначе по силата на своите размери, ресурси и военна мощ е глобална, докато Турция регионална сила. Затова Русия никога няма да приеме да стане член на ЕС с равни права с Люксембург например. Русия иска нещо друго, а именно обратното: Европа да стане неин придатък в рамките на Евразия.

За съжаление всички тези въпроси не може да се обсъждат без гняв и пристрастие, защото хората са пристрастни, а не обективни, когато стане дума за политика, и веднага емоционализират дебата. За философа и анализатора е обаче по-важно ДА РАЗБИРА, не да осъжда или отрича. Затова е съвсем друг въпрос дали харесваме Русия (или Германия или Португалия или която и да било друга страна) и дали одобряваме нейната политика и геополитически амбиции. Това е отделна тема. В крайна сметка обаче да не забравяме, че в реалния свят всяка страна преследва своите интереси, както намери за добре, понякога дори нарушавайки международното право, особено ако другите страни не могат или не искат да противодействат.

Анонимен каза...

Mnogo umen komentar po-gore, AIG: >>>

Колкото до това, че Русия за разлика от Турция не иска да стане член на ЕС, това е лесно обяснимо. Русия така или иначе по силата на своите размери, ресурси и военна мощ е глобална, докато Турция регионална сила. Затова Русия никога няма да приеме да стане член на ЕС с равни права с Люксембург например. Русия иска нещо друго, а именно обратното: Европа да стане неин придатък в рамките на Евразия.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришчи кагебисты и платени пропагандатори на "руската правда": руснаците могат много неща да искат, но едно е да искаш, съвсем друго нещо е то да стане - или да можеш да го направиш. Европа щяла да стане "придатък на Русия, на Евразия" - вие идиоти ли сте, че го мислите това, нима си въобразявате, че това може да стане?! На кой свят живьоте вы, дарагие таваришчи путинские олигофрены?! :-)

Анонимен каза...

Е хайде пак, значи всеки, който пише за и анализира Русия, е кагебист… Що за глупост е това? Не сте ли в състояние да вникнете в написаното? Аз казвам какви са немеренията на Русия, не какво искам аз, и не казвам дали това ще стане или не, просто констатирам. А може ли все пак Европа наистина да стане придатък на Русия? Ами това вече не е съвсем нереалистично предвид безумната самоубийствена политика, която Европа води, респ. липсата на всякаква политика. СССР вече владя Източна Европа между 1945 и 1989, но временно се отказа от прекия контрол върху тези страни в името на голямата цел да контролира ЦЯЛА Европа. А дали това ще стане, ще покаже времето.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, много добре вниквам в смисъла на написаното от Ваша милост, но проблемът е там, че в него няма смисъл. Сравнена с Германия, Англия, Франция, Италия и с Европейският съюз като цяло (с 500 милиона население) Русия е нещо като въшка, която се е впила в тялото на една крава (щото реално Русия няма икономика, тя паразитира на тялото на Европа, продавайки й газ и нефт). Тъй, и при това положение Ваша кагебистка милост казва, че Русия щяла била да владее Европа, Европа щяла била да стане придатък на Русия; то е същото въшката, впита в челото на кравата, да почне да твърди, че кравата е станала неин придатък! :-) Усеща ли се Ваша кагебистка милост какъв идиотизъм е казала?

Анонимен каза...

Ами ако Русия е една „въшка“, защо въобще й обръщате внимание? Работата е там, че не е въшка, но дори Вие, който би трябвало да познавате Русия по-добре и да отварят очите на хората за нея, повтаряте разпространените заблуди за Русия. Никак не е немислимо Европа да стане придатък на Русия и докато европейците не се събудят за тази възможност, тя лесно може да се превърне в реалност.