Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 30 март 2016 г.

Кат Русия няма втора!



:-) Руските пътища са най-удивителните пътища на света!



Тия пък празнуват деня на победата! Алкохолът очевидно ги е победил абсолютно! :-)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

9 коментара:

Анонимен каза...

Интересно: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/03/29/2732079_da_vlezesh_v_shaikata_na_boiko_i_ceco/

Анонимен каза...

Не разбирам защо обсесивно се занимавате с Русия, след като по Вашите собствени думи Русия е нищо, нула, „въшка“. Какъв смисъл има тогава да й се обръща внимание? Само че Вие сам знаете, че в действителност нещата съвсем не стоят така. Не може да е нищо страна, която единствена наред с Америка е в състояние да унищожи света. И още нещо важно: много се говори за посткомунистическата мафия и олигархия, вкл. в България, но истината е, че без помощта и поддръжката на Русия тази мафия не би могла да просъществува повече от 6-7 минути. Някой смятат, че може да изкара и 8 минути, но аз не вярвам. Така че без намесата и влиянието на Русия България и другите посткомунистически страни отдавна да са се демократизирали реално. А защо те не са се демократизирали още въпреки падането на комунизма, защо самата Русия, след като СССР се разпадна и КПСС беше забранена, не е пълноценна демокрация, е друг въпрос.

Всъщност разликата между Русия и Запада в някаква степен напомня класическото противостоенето между Спарта и Атина. Спарта е била голямата сухопътна сила, Атина морската сила. Спарта е била тотално военизирана, не е имала никаква икономика, дори парите са били забранени в Спарта и животът там в сравнение с другите гръцки полиси е бил много суров, докато Атина е била търговска демокрация. Но Спарта е била най-голямата военна сила в древна Гърция, от която са треперели всички. Ако трябва да избирам дали да живея в древна Атина или Спарта, бих избрал Атина, както предполагам повечето хора. Но в Пелопонеската война както знаем Атина накрая търпи поражение и Спарта получава хегемония над Гърция.

Задачата на философа е най-вече ДА РАЗБИРА, а да дава оценки е второстепенна задача. Разбира се, че животът в западните страни, вкл. в България, е по-приятен от този в Русия, но какво следва от това?

Анонимен каза...

Интересни размисли:

Точно так же, как им десять лет назад, хитростью и интригами, удалось предотвратить создание из Европейского Союза европейских «Соединенных Штатов Европы» – полноценного государственного образования на базе проекта конституции, выработанной группой под руководством Валерии Жискар Д’ Эстена и подписанного всеми главами стран ЕС.
Вместо него появился фиговый листок Лиссабонского протокола, который создал ЕС таким, каким мы видим его сегодня: без единого гражданства, без действенного парламента, без дееспособного правительства, без собственных вооруженных сил и оборонной политики. Объединения, пасующего при любом кризисе единства – финансового единства (Греция), единой территории (мигранты), европейской идентичности (исламизация)….

Однако многовековая мечта европейцев о единстве никуда не делась, а недееспособность существующей модели ЕС становится очевидной.

И в Европе, и в Москве идут поиски новой модели европейской консолидации. И вот теперь, через десять лет, американскому военно-политическому доминированию в Западной Европе угрожает новый проект – политическая Евразия от Лиссабона до Владивостока. Проект сближения интеграционных объединений к востоку от Буга (прежде всего, Евразийского экономического союза) и к западу от Буга (прежде всего, Европейского союза).

Страшный сон американского истеблишмента.

Автором этой идеи является вовсе не Владимир Путин, как было бы очень удобно показать американцам, а Шарль де Голль. И сам этот проект вовсе не политический новичок – ему более полувека.

23 ноября 1959 года в своей речи в Страсбурге де Голль сказал: «….Да, это Европа, от Атлантики до Урала, это Европа, это вся Европа , которая будет решать судьбу мира…». Важно, что это сказал не де Голль 45-го, когда танки с красными звездами еще стояли на Эльбе и в Вене, – а де Голль 59-го, когда очевидность того, что послевоенное американское военно-политическое присутствие в Старом Свете трансформируется в военно-политическую оккупацию, уже никак не оправданную борьбой с фашизмом.

И это не случайно, что сегодня Европа вновь обратилась к идеям де Голля – а Россия всегда на них ориентировалась.

Анонимен каза...

В начале 2016 года более двадцати французских политиков первого ряда, в том числе бывшие министры иностранных дел Эрве де Шарет, Ролан Дюма и Юбер Ведрин, а также видные интеллектуалы из «клуба де Вен», объединяющего бывших французских министров и дипломатов, подписали меморандум, в котором указали, что Европа должна укрепить отношения с Россией, с тем чтобы не допустить появления биполярного мира во главе с США и с Китаем.

В тексте делается вывод, что «….Европейский континент без новой России не будет полным, … крепкие франко-русские отношения имеют ключевое значение для внутриевропейского равновесия. ….. Ось Париж-Берлин-Москва будет идеальным гарантом мира в Европе и за его пределами, с тем чтобы предотвратить риск возникновения биполярного (с китайским и американским полюсами) мира…».

Ангел Грънчаров каза...

Пак се мъчите да ни поднасяте прокиснали кагебистко-комунистически пропагандни чорбалаци, но очевидно сте се объркал твърде много, наивници, дето да лапат тия прокиснали идеологически манджи, т.е. да Ви се вържат на приказките все по-рядко ще намирате. Разбира се, има тъпи хора с повредено съзнание и ценности, които могат да се подведат и да Ви поверват. Апропо, Русия не е толкова велика, колкото се чини на болното Ви съзнание. Руският кагебистки държавен елит не може да унищожи толкова омразния му Запад щото там са децата и на Путин, и на всички останали, т.е. едва ли кагебистките идиоти ще обезумеят толкова, че да избият с атомни бомби и своите деца. За да се асоциира с Европа Русия първо трябва да се освободи от собствените си имперски мании за превъзходство над Запада, трябва да се разпадне като империя, трябва да се демократизира, трябва да настъпи поврат в съзнанията на масовите руснаци. Това под напора на живота може да стане за някое и друго десетилетие. Руската пропаганда и калпавото им образование обаче продължават да тровят съзнанията на народа. Путин и Ко живеят не в 21-ви век, а съзнанията им ас нивото на 16-ти век. Точно това ги прави съвсем неадекватни на съвременните реалности на живота, прави ги абсурдни, смешни и жалки.

Анонимен каза...

Това не са пропагандни чорбалъци, още по-малко на КГБ, прочетете още веднъж моя пост. Нима КГБ ще каже например, че мафиите в Източна Европа не могат да съществуват без него? Смехотворни са аргументите, че Русия не можела да почне война срещу Запада, понеже там били децата на някои кагебисти (между другото се потта защо са там, но това е друг въпрос). Впрочем не съм сигурен къде са децата на истинските руски управници, на реалния руски вътрешен управленски кръг, може би вече в свръхсекретния атомен бункер в Ямантау в Урал. Бих оспорил и твърдението, че руските управници са смешни и жалки. Те преследват целите си с желязна воля, търпение и последователност. В действителност Европа е жалка и смешна, понеже след 2 унищожителни войни тя наистина е станала пацифистка и постмодерна, но предвид реалностите на съвременния свят това е напълно неадекватна позиция и ако не беше Америка, „напреднала, постмодерна“ Европа отдавна да е станала жертва на Русия. Добре, че Америка още не се подала окончателно на европейските лигавщини, но и тя върви по този пагубен път.

Ангел Грънчаров каза...

Конспиративизмът е болест, а имперската мания никому не прощава. Погледнете снимките на тази публикация. Те всичко показват за "непобедимата". Съзнанието Ви е на нивото на 30-те години на ХХ век. Живейте си с илюзиите. Но това е повредено съзнание. Радващо е, че адептите на Русия сте с такова съзнание. Погледнете за всеки случай пак снимките. А гледали ли сте снимки на руски болници? Или на руски нужници?

Ангел Грънчаров каза...

Тъп кагебистки чукундур, не се нуждая от идиотските ти агитации, агитирай некои малоумници във фейсбук, при мен немаш никакъв шанс. Поняла меня, съветская гнидо?

Анонимен каза...

Не дишащ любов, а пръкващ любов, просто не го видях, понеже гледах в червено (= много съм ядосан на английски = I see red)...

Tая щатска високоплатена сенилна гнида с 2 грама мозък (Philip Mark Breedlove )...

Филип Марков Любопръкков...

==================

А. от Австралия