Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 1 март 2016 г.

Обучението по философия има далечен, дълготраен или стратегически ефект върху живота на личността



Вчера ми се обади по телефона един човек и пожела да си купи някои от моите книжки от поредицата Популярна библиотека към списание HUMANUS. Уговорихме си среща (човекът дойде с колата си в моя квартал, там, където живея), предадох му книжките и си поговорихме малко. Оказа се, за моя изненада, че това е бивш мой ученик, млад човек, преподавал съм му философия преди няколко години. Това мен специално силно ме впечатли и развълнува. Излиза, че бивш мой ученик иска да продължи един вид обучението си при мен, четейки книгите ми. Вероятно като ми е бил ученик едва ли е обичал да чете написаното от мен, едва ли го е чел, но ето, дошъл е моментът, в който е осъзнал, че има смисъл да изчете някои от моите книги. Това за мен като учител е едно добро постижение. Обучението по философия, излиза, има далечен, дълготраен или стратегически жизнен ефект върху личността. Това откритие мен специално много ме радва. Означава, че добре съм си свършил работата. Един учител си е свършил добре работата когато учениците му след това продължат да се развиват сами - върху основата, която заедно са съградили по време на обучението.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Книгите ти са глупави и няма смисъл да се четат. Да ги чете човек е загуба на време. Не може ненормалник като теб да напише хубава книга.