Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

понеделник, 25 април 2016 г.

Снимка на Царя, Цветница, 1943 г.Честит празник, приятели!

Цветница, 1943 г. - Н.В.Цар Борис III с децата си Княз Симеон и Княгиня Мария-Луиза на излизане от катедралата "Св. Александър Невски".

ИЛИАНА ИВАНОВА

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

4 коментара:

Анонимен каза...

За съжаление това е последната му "Цветница" !

Radomir Parpulov

Ангел Грънчаров каза...

Интересно, а какво ли щяха да направят комунистите с Цар Борис III ако беше доживял 9-ти септември 1944 г.? Или ако Царят беше доживял то тогава 9-ти септември 1944 г. просто нямаше да има? Царят работи упорито за това България да бъде окупирана от американците и от англичаните, за откриването на втори фронт на Балканите, дали щеше да успее ако не беше убит от руснаците - за това не знаем.

Анонимен каза...

Просто нямаше да има руски войски на българска територия. Ние не бяхме във война с СССР, а с Англия и САЩ. Това е било гаранцията на Царя за оставането ни извън злото на комунизма. За това заплати и със живота си! Мир на праха му!

Radomir Parpulov

Ангел Грънчаров каза...

И аз така мисля. Необявявайки война на СССР, запазвайки дипломатически отношения с СССР, Царят е водил опасна игра с цел предотвратяване на окупацията на страната от болшевишки СССР, с цел спасяване на страната ни от болшевишкото зло. По тази причина е бил ликвидиран по заповед на Сталин (предишната вечер преди да се разболее е бил на среща в съветското посолство - където е бил почерпен с отровен чай).