Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 24 април 2016 г.

Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които небесата даряват хората



Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които небесата даряват хората. С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето. За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека.

Казвам ти го, Санчо, защото ти видя пиршествата и изобилието, на които се радвахме в замъка, който преди малко напуснахме. Е добре, сред онези вкусни ястия и ледени напитки на мене ми се струваше, че се измъчвам от глад - защото не им се наслаждавах свободно, както бих им се наслаждавал, ако те бяха мои. Задълженията да се отплатиш за направените ти благодеяния и милости са вериги, които пречат на духа да бъде свободен.

Из: "Дон Кихот" на Мигел де Сервантес Сааведра - испански романист, драматург и поет (29.09.1547 - 23.04.1616)

(Цитатът е взет от страницата на Alexandar Koshnicharov-Gibi)

Кратък мой коментар: А пък у нас свободата изобщо и масово не се цени. У нас като трябва да избират между свободата и... салама, масово без замисляне повечето избират салама! Ние в мнозинството си сме хора, които заради безразличието си към свободата масово се обезличават и дегенерират. А е толкова просто: да си човек означава да си свободен. Точка. Няма нужда повече да се говори.

И още нещо да добавя само от романа на Сервантес: "Свободата, Санчо, се крепи на върха на копието!". И това нещо трябва да се знае от ония, които искат да са свободни и са готови да се борят за свободата си.

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари: