Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 5 април 2016 г.

Европейският съюз е избор без алтернатива за едно добро бъдеще на България



Мисля, че твърденията на социолози (К. Стойчев, Б. Димитрова в БНТ) за намаляване подкрепата за членство в ЕС сред българските граждани не отговарят на истината. Намалена подкрепа има за определени лидери и политики в ЕС, които са свързани с драматични събития от последните месеци - и особено с бежанската криза. Аз не правя изследвания, но чета редовно социологически резултати на различни агенции. Твърдя, че подкрепата на българското обществено мнение ЗА членството на България в ЕС се запазва стабилна и на нивата от последните 5-6 години. Останалото са евразийски мечти.

Важно е да се знае обаче, че резултатите от 9 годишното членство на страната ни в ЕС са твърде слабо познати и целенасочено игнорирани от повечето медии. Колко хора знаят, че над 80 на сто от парите, които се инвестират в България са кохезионни фондове на ЕС? Каква част от обществото осъзнава, че пътища, водопроводи, градоустройство, земеделски субсидии - са в резултат на членството на България в ЕС?

Не се надявам пропагандната машина за лъжи на петата колона да спре да се върти на бързи обороти. Мисля, обаче, че за всички нас - останалите - е важно да си даваме сметка и да правим обществено достояние истината за ползите, които България има в резултат на европейското си членство. Европа преживява сериозна криза и има потребност от сериозна промяна. Тя обаче е избор без алтернатива за едно добро бъдеще на България.

Ognyan Minchev

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

6 коментара:

Анонимен каза...

Членството на посткомунистическите страни в ЕС е нож с две остриета и много амбивалентно по отношение на ползи и вреди, защото тези страни са в ЕС не толкова, за да възприемат неговите ценности и начин на живот, колкото да го превземат отвътре в полза на посткомунистическата олигархия. А еврофондовете наистина на пръв поглед подобряват инфраструктурата на отделните страни и помагат на земеделските производители, но в действителност пак попадат основно в джоба на фирмите на посткомунистическата олигархия и така укрепват нейните позиции. Затова най-добре би било да няма никакви еврофондове и субсидии.

Ангел Грънчаров каза...

Разсъждавате пак в духа на кагебистката пропаганда срещу избора на европейска България. Шикалкавенето Ви не може да ни заблуди. Хем от една страна членуването на България в ЕС носи някакви финансови ползи (във Вашето разбиране), хем трябвало било да отпаднат субсидиите, вероятно заради това, че кагебистката пропаганда да има солидния аргумент, че членството ни в ЕС не носи никакви ползи. Или сте ценностно дезориентиран (т.е. сте жертва на материализма и нихилизма), или сте чисто и просто едно руско мекере, работещо срещу коренния интерес на България и българите.

Анонимен каза...

Не съм руско мекере, нито пък против ЕС, напротив, аз съм горещ привърженик на Обединена Европа, но тя направи прекалено много грешки – защо, е друг въпрос, за които скъпо ще си плати и вече плаща. Просто картината е много диференцирана и не е така еднозначна. Вижте следната схема:
Pro: България е част от Европа и трябва да е в Европа.
Con: С неокомунистическа България в Европа влиза мафията и се провеждат руски интереси.
Pro: Еврофондовете са благо, понеже с тях се подобрява качеството на живот на българските граждани.
Con: Държавните поръчки за еврофондовете се печелят главно от фирмите на посткомунистческата мафия, която така укрепва позициите си, освен това част от парите направо се крадат, така че по този начин само се увеличава корупцията.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, изпълнявате сляпо пропагандните тези на путинистките си господари. Мафията, която краде от европейските субсидии и ощетява страната ни, е руска и ченгесарска по генезиса си, тъй че не ЕС е виновен, че ни дава субсидии, а комунистите - че ги крадат. Апропо, ЕС си има начини да установи кога някои европейски средства са отклонени не по предназначение и прави нужното европейски пари да не се крадат. Това именно засилва антиевропейския плам на мафиотите и на техните медийни мерзавци, към които принадлежите и Вие лично...

Анонимен каза...

Нищо не сте разбрали от моя пост, въпреки че се пишете голям аналитик и мислител, но това не ме учудва, защото както всички хора робувате на схеми и въгледи, които не ви позволяват да погледнете нещата от друг ъгъл. Аз не съм против Европа, напротив, но никак не съм сигурен, че мястото на посткомунистичексите страни е в ЕС поради споменатите причини. Има много „за“ и „против“ и не е лесно да се реши кое в крайна сметка надделява.

Ангел Грънчаров каза...

Ясно, Вие сте "новатор" и по тази причина подкрепяте кагебистката гледна точка, според която мястото на страните от съветската зона за влияние е в путинския евразийски съюз. :-) Знаете ли, пикая на Вашето "новаторство", другарю "задълбочен аналитик"! Жалък сте, таваришч "оригинални мислителю" :-)

Апропо, обвинявате мен в "робуване" на някакви схеми, а Вие самият дума по дума следвате опорните точки и идеологемите на някогашната комунисто-кагебистка пропаганда. Няма що, много сте "освободен" - е, пикая и на "освободеността" Ви!