Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 8 април 2016 г.

Да, битите лекари очевидно не са невинни: та кой бие човек, непредизвикал с нищо боя?!


Представете си, мили безкритични лайкваджии, че интернет е бил открит, фейсбук се е използвал през 1933 г. в Германия и двама-трима са пребили с железни пръти един евреин. Представете си, че тази случка се коментира от писател под заглавието "Защо бият евреите". (Виж: Наистина, на кого, който не е навредил с нищо и на никого, ще разбиват главата с метални пръти?)

Представете си, че онзи предтеча на "кафявата чума" започне, продължи и приключи както днешния ваш любим автор с осигурено текстово пространство в чуждоземски вестник, предназначен за българи.

Например: "Аз не съм смел. Аз имам ужасно силно въображение. Представях си всеки път, когато си припомнех тази новина. И всеки път кожата ми настръхваше, а нощем даже запалвах лампата. Казах – учил съм съдебна медицина, а като лекар съм видял доста ужасни неща. Но това не ми пречи да продължа да се ужасявам. Даже ми помага.



Ако някой бие някого с метален прът по главата, той иска да го убие.

Но обикновено биячите и убийците, тоя род брутални насилници, които можеш да наемеш и срещу сто лева…и които като процент от цялото население надминаха отдавна критичната маса… Те не знаят, а определено и не се интересуват, дали тоя, когото бият ще умре или ще остане жив. Те са животни.

Но аз отново и отново се замислях, опитвайки се да разсъждавам съвсем рационално: Кой бие човек, непредизвикал с нищо боя?"

Да приемем, че този писател от 1933 г. в предхитлеристка Германия, любимец на цял полк хора, продължи в стила на сегашния ваш любимец К.Т. да разказва как евреите държат банките и въпреки официалната лихва искат под масата още няколко хилядарки, за да ти осигурят добър заем. Как ти продават фалшиви накити, а не златни. Как лъжат в теглилките и т.н. "Тогава си помислих за няколко добри, здрави метални пръта." - завършва онзи писател, съвсем като нашия, който се радва на написаното си, както и вие му се радвате...


Е, съпоставете двете картинки и посочете разликите, моля!

Не ви се ще, нали?! Приликата е ужасна!

Веселин Делчев

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: