Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 21 април 2016 г.

Строят различно училище край Пловдив




Първият етаж на сградата, която се намира в покрайнините на града, вече е готов. Стотици родители дойдоха на презентацията по време на фестивала на здравето, за да подкрепят идеята

Еко училище „Слънчев лъч” със стаи по златното сечение, с поточе, водопад, фонтан и самопречистващо се езерце, с биоградина и подземен естествен хладилник се изгражда в покрайнините на Пловдив. Първата официална презентация направи идеологът и двигател на проекта Мария Паева в рамките на фестивала „Здравей, здраве”.

Хармонична и здравословна среда и образователен процес, включващ слънчевата педагогика на Петър Дънов, сугестопедията на проф. Георги Лозанов и интегриране на Монтесори метод са основните цели и идеи на училището. В момента кипи усилено строителство като първият етаж на сградата вече е готов.

Паева, която е собственик на принт-студио, теглила кредит и купила поетапно 5000 квадрата земя в близост до квартал „Остромила”. Проектът за училищната сграда е одобрен от община Родопи и през февруари е започнал градежът на подземията, където ще има естествен хладилник. Двуетажната сграда, ориентирана по Васту архитектурата, ще е с обща квадратура 1800 квадратни метра. Входовете са от север и изток. В центъра на сградата ще има кристали, които да зареждат обстановката.

„Стъпих вече в първите класни стаи, които гледат към планината, и съм безкрайно щастлива. Надявам се до края на годината да започнем вътрешното обзавеждане. За да стартираме учебна дейност през 2017-2018 година, ни е нужна финансова подкрепа за довършителните работи, озеленяването и изграждането на спортните игрища, на водозахранването и външната ограда”, обяснява Мария Паева. (Прочети ДО КРАЯ)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари: