Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

вторник, 12 април 2016 г.

Когато някой заговори за патриотизъм, това значи много се краде - и затова ни баламосват, за да прикрият кражбите сиКопирам коментар от форума на вестник "СЕГА", по повод на новото клипче с "патриоти, които задържат незаконни имигранти" - да знаете на какво се радвате толкова:

"Клипчето е на Перата - мутра ниско ниво от Бургас. Цялата му група са все такива. Тва им е новият бизнес.

Перата го знам от малък. Едва завърши 11-ти клас, щото майка му беше начална учителка в "Кирил и Методий". Беше бияч в групата на Митьо Очите. Мутра от ниско ниво.

Тез момци правят пари на границата - дебнат за пришълци, ловят ги, бой, и им прибират парите. За пред хората се правят, че помагат за опазването на границата."

Anna Andreeva

Кратък мой коментар: Салтиков-Щедрин беше писал: „Когато в Русия започват да говорят за патриотизъм, знай: някъде нещо са откраднали...”; колкото повече се краде, респективно толкова повече патриоти се появяват. Несъмнено и у нас е съвсем същото. Ето сега тия "патриоти", дето по "чисти патриотични подбуди" ловят бежанци на границата, всъщност се занимават с доходен "бизнес", а именно крадат парите на въпросните бежанци, пък после ги пускат да си вървят обратно в Турция. Става дума явно за най-банални крадци. Да, обаче г-н Премиеро най-ласкаво се отнесе към техното "патриотично занимание" и ги пофали, а нищо чудно и орден да им даде, щот те биле, видите ли, пример за това как следва да се държи истинският патриотин в такива сложни времена! Давате ли си сметка какво показва пък това? Давате ли си сметка какво говори то за съзнанието на тоя, който ни управлява? Сега разбирате ли що за човек сме си турили да ни бъде национален водач и оправяч?!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

2 коментара:

Анонимен каза...

"Не, пичове, такова нещо като "граждански патрул" в българските закони няма. Некоректно наричаните в медиите „граждански патрули“ и „доброволчески отряди“ всъщност са класически паравоенни формирования от бивши мутри и настоящи wannabe такива, съхраняващи екстремизма у себе си."

Огнян Ханджиев

Анонимен каза...

Е, па след като държавата никва я нема да пази, поне такива да има - щото а ич никой кво...