Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 18 май 2016 г.

Какво показват драконовските милиционерски мерки срещу преписването, предприети на тазгодишните матури



Драконовските милиционерски мерки срещу преписването, предприети днес на матурите от уж новия ръководен екип на Министерството на образованието науката, на първо място показват, че и този "реформаторски" екип робува на архаични, немодерни, отдавна отречени представи за това що е образование; на второ място сме свидетели на това как глупавата, построена на изцяло неверни основи административна образователна система неумолимо поражда страшни абсурди като примерно този, че нейните възпитаници са намерили някакъв изход в... преписването, което е начин за някакво ефимерно спасение от... идиотизма на самата система, която обаче държи да осигури тържество на същия този идиотизъм, борейки се именно срещу преписването!

С тази своя идиотска милиционерска акция против прописването (която между другото е и крайно обидна за ония млади хора, които са интелигентни, които са успели въпреки идиотизма на системата да развият личностния си потенциал и, примерно, нямат никакво намерение да преписват!) МОН илюстрира без капка неудобство провала си по абсолютно всички линии, демонстрира капитулацията и безсилието си да предложи нещо ново, принципно различно, показва затъването си в блатото на абсурдизмите на тази наистина изцяло отречена от времето административно-командна, тоталитарна, нехуманна, свободоненавистническа, ненавиждаща също така и личностното начало и социалистическа по характера си образователна система, която отдавна трябваше да изхвърлим на бунището на историята и културата.

Но, уви, това не се случи, поради което цялата цена ще платим ние, българските граждани и родители, дето наблюдаваме разгръщащия се пред очите ни театър на абсурда и като капак на всичко си мълчим, търпим, гледаме безстрастно как системата изкривява душите на децата ни, ощетява ги всекидневно, тормози ги, обезличностява ги, прави ги безпомощни пред изпитанията на живота. За това наше безхаберие плащаме и ще продължим да плащаме страшна цена. Пита се само: докога ще търпим тия гаври?

В завършек се чувствам длъжен и да добавя, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

1 коментар:

Анонимен каза...

Абе какво те това чудо с тези матури в България, навсякъде по света има матури, но това въобще не се тематизира!