Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 22 май 2016 г.

Не чакайте да се случат някакви чудеса - докато продължавате да спите ще страдате и ще плащате огромната цена!


По една телевизия гледах едно предаване, в което двама водещи (съпрузи, при това артисти, вероятно се сетихте вече за кое предаване става дума) разпитваха четирима вече бивши министри на образованието и науката (Клисарска, Игнатов, Вълчев, Танев). Останах изумен от обидно ниското ниво на разговора и най-вече от поразителното лекомислие на бившите министри, които демонстрираха категорично нежелание да мислят върху същинските проблеми на сферата на живота, която са ръководили доскоро (или не толкова доскоро).

Бившите министрите имаха една-единствена грижа в този разговор, а именно да се правят на изключително учени, на много атрактивни за зрителя и също така на интересни. Излиза, че не образованието вълнува тия бивши министри на образованието (то изглежда им е последната, най-малката грижа!), а единствено тяхното ненаситно его и лакомията за власт и слава е нещото, което ги импулсира. На основата на това свое наблюдение (не смятам, че казвам в случая нещо ново, но извеждам наблюдението си в пределно принципна констатация) разбирам, че доверяването на тази съдбовно важна сфера на живота на такива суетни властолюбиви и славолюбиви емпирически лица е равностойно на престъпление спрямо коренния и същностния интерес на нацията и държавата.


Реформа и промяна в тази жизненоважна сфера не е имало досега и по тази психологическа причина, която отбелязвам тук, не само липсата на политическа воля е единствената причина. Назначаването на такива отегчени (от бремето на своята "неизмерима ученост"!), суетни и жадни за власт позьори на поста министър на образованието, за които, казах, образованието на нашите деца е последната, най-малката им грижа, е една от предпоставките за появяването на този батак, както с пълно право можем да определим българското образование.

Докато министър на образованието (пък и премиер, щото у нас от премиера зависи всичко!) не стане човек, на когото истинските проблеми на българското образование съвсем не са чужди, напротив, той е живял с тях и затова има своя собствена, лична концепция, философия, стратегия и програма за същинска, принципна промяна на отношенията в образователната сфера, дотогава българското образование няма да излезе от страшната агония, в която пребивава от десетилетия.


А нация, в която най-важното - подготовката на човешкия потенциал за превратностите на живота - е в окаяно положение, не може да бъде просперираща, просто няма как да се случи такова чудо, такава нация вечно ще си пребивава в мизерия и в унижения. Правете си сметката до какво води вашето собствено безхаберие, драги ми български ученици, учители, родители, граждани, защото тъкмо вашето безхаберие допуска и търпи на власт в образователната сфера подобни кухи позьори (като "седенкаджията" Вълчев, който чрез сегашната министърка Кунева, както твърдят злите езици, отново коли и беси в Министерството на образованието и науката!), които само вредят, а нищо не допринасят и не могат да допринесат. От вас в крайна сметка зависи всичко, да от вас самите, драги ми български ученици, учители, родители, граждани, щом и това не сте разбрали, значи и няма как да понесете отговорността за своето престъпно безхаберие.


Вие ако не бяхте толкова търпеливи, в образователната сфера отдавна промяната щеше да е вече факт. Но вие си търпите и кротко понасяте издевателствата. Е, ще платите за това цялата ужасно висока цена! Вие я плащате, ала още не сте го осъзнали. Понеже не ви се удава да осмислите ситуацията - и да поемете отговорността си. Бягайте от отговорността си, пък имайте и добрината да плащате цената! И не чакайте да се случат някакви чудеса - докато продължавате да спите ще страдате!

Освен това се чувствам длъжен отново да напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

1 коментар:

Анонимен каза...

Не мога да повярвам!!! Говори се за гъвкавост, новаторство, експериментиране, творчество, а всъщност... не намирам думи!

Отмъстителност, злоба, инертност, никакъв шанс за промяна!

Скоро съдбата ме срещна с братовчедка на началника на ДАНС в един много голям град. Тя не работи, няма образование, търси почасова работа. Кара кола обаче и когато тя се замърси, я кара при братовчеда й да я измият. Той й дава чували с орехи и бадеми. За нея няма срокове и административни формалности никъде. Ако има някъде някакъв проблем, той е насреща.

Всички му се подчиняват. Родени са в отдалечена махала на много малък град, далече от Пловдив. Това успях да науча за малко време. Жената е щастлива и спокойна. Няма прегради, ако иска да постигне нещо, каквото й да е то. Е? Кой управлява в страната ни? На кого всичко е позволено? Как се добира човек до такива постове? Наистина сме големи глупаци и нещастници в техните очи. Ако им се изпречим на пътя в името на законността, считайте ни за изчезнали от този свят.

Ангеле, не знам какво да ти кажа. Този свят е такъв, на Изток и на Запад, на Север и на Юг. В него няма милост и любов, това е ад. Изпорчено поколение, сатанинско...

Няма живот за мислещи, свободни и умни хора. Но Фройд бе казал някъде: Не изпадайте в депресия, преди да се уверите че тези около вас не са идиоти...

Maria Vassileva