Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 10 май 2016 г.

И Рейгън като Тачър има своя ясна позиция против безразборното харчене на парите на данъкоплатеца



При настоящата криза правителството не е решението на проблема, проблемът е самото то (Рейгън).

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

8 коментара:

Анонимен каза...

Да, Рейгън и Татчър са прави, затова участта на затъналите в дългове Англия и САЩ ще е незавидна, но лошото е, че и финансово дисциплинирани страни като България също ще пострадат покрай фалита на САЩ, понеже американската икономика в 20% от БВП на света, а доларът е световна резервна валута, така че Америка ще увлече в пропастта целия свят:

Появиха се нови данни за дълга на САЩ. Според Департамента на финансите през 2014 г. дългът на САЩ е надминал 19 трилиона долара, което е 110 процента от брутния продукт на страната.

Това обаче е само официалното признание за неизплатимия дълг, тъй като в „чистия дълг“ (т.е. реалния) на държавата не влиза онази част, която е дълг на отделните щати, както и дълговете на различните държавни организации, функциониращи автономно и непряко зависещи от централния бюджет.
Освен това дълговете на централното правителство се делят на публични и вътрешни. Ако се погледне от този критерий федералният дълг на САЩ е 18,14 трилиона, публичният дълг е 13,04 трилиона, вътрешният дълг – 5,1 трилиона, общо 37 трилиона.
Но и това не е всичко. Налице са и държавните задължения спрямо своите граждани в областта на пенсионното осигуряване, здравеопазването, помощите за безработица, нуждаещи се, многодетни семейства и т.н.
И така, какъв всъщност е съвкупният дълг на САЩ? Преди три години той беше изчислен в Бостънския университет – към 2011 г. съвкупният дълг на САЩ беше 220 трилиона долара, а с дериватите 800 трилиона, а може би и… 1 квадрилион долара.
Тези данни съвпаднаха с публикуването на друга статистика. Тя показва, че 9 най-големи държави имат отношение „дълг – брутен продукт“ над 300 процента, а 40 процента от останалите държави имат съотношение „дълг – продукт“ над 100 процента.
Това е основният проблем на съвременния капитализъм. Присъдата вече е приведена в изпълнение. Дългът е неизплатим, той е колосален, космически.

Целият текст:

https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/01/95919591/

Анонимен каза...



Така е другарю. Важното е, че Русия няма да закъса, защото вечно си стои в лайнатата и няма риск от внезапно изпадане.

Венсеремос!

sir Sven

Анонимен каза...

Добре му отвърнахте на нашия другар дежурен кагебистки пропагандист, който всеки ден вещае тъй дългочаканата (още от времената на таваришч Ленин) "неминуема гибел на капитализма-империализма". :-) Чакаха другарите тази "неминуема гибел", чакаха, чакаха, а тя в се идва. Сега самият другар Путин е казал, че вече нема начин да не дойде, следователно пророчеството очевидно ще се изпълни. :-) Венсеремос, таваришчи кагебисти!

Анонимен каза...

Това са глупости и недоразумения. В случая въобще не съм писал нищо за Русия - или пък Индонезия или Парагвай. Не виждам защо дискусията трябва да се насочва непременно към Русия, но явно там ги стяга всички чепикът. Все пак ще кажа: Русия не е РСФСР или СССР, а също страна с пазарна икономика, интегрирана в глобалната икономика. Затова и тя ще бъде засегната от гибелта на капитализма в сегашния му вид или както каза самият Путин, ако Америка рухне, на Русия „мало не покажется“. Друг въпрос е, че Русия в момента трескаво изгражда алтернативни икономически структури, които да й помогнат да преживее по-леко колапса на САЩ и световната икономика, но доколко ще успее, е друг въпрос.

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, утре е 11 май. Помните ли инициативата на г-н Инджев за МОчА? Аз лично ще отида пред Алиошата в Пловдив. В Пловдив ли ще бъдете или в София?

sorry za greshkite, niamam kirilitza!

sir Sven

Ангел Грънчаров каза...

Аз утре ще бъда в Долна баня. За да се грижа за болната си майка. За съжаление няма да мога да бъда нито в Пловдив, нито в София.

Ангел Грънчаров каза...

Русия според Вас е "страна с пазарна икономика"? :-) Убеден ли сте в това? :-) Много съмнителна хипотеза. Нима може да има пазар при олигархичен режим с огромна корупция, какъвто е режимът в путинска Русия?

Анонимен каза...

„Чисти“ пазарни иконмики няма никъде и може би никога не ги е имало, дори в началната фаза на капитализма, винаги е имало държавна намеса. Всички съвременни пазарни икономики са тежко държавно регулирани. Руската икономика може да бъде наречена „пазарна“ само с много уговорки, това е един мафиотско-компрадорски-олигархичен капитализъм, а в духа на конспирологията можем да предположим, че зад кулисите КПСС продължава да контролира руската икономика или поне най-важните нейни сектори, а руските „капиталисти“ и „олигарси“ са само нейни назначени марионетки. Същото впрочем се отнася и за китайската „пазарна икономка“, която зад кулисите си остава под контрола на ККП.