Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

събота, 28 май 2016 г.

Свинщината пред храма - и в душите
Абитуриенти вече е мръсна дума. Момичета, приличащи на долнопробни курви и момчета, неприличащи на нищо, кълчат кючеци пред „Св. Ал. Невски”. Абсурдно. Грозно. Отвратително. Ненормално. Идиотско. Но къде е полицията?

Излишен въпрос. За родителите не питам, ясно е, че са от същото просташко тесто. Техните „образ и подобие” мърсят пътя към бала, откъдето и да минат. Пушеци, долнопробна чалга, съпи коли наети за няколко часа, кичозни тоалети, крясъци, алкохол. Всичко това, произведено от иначе симпатични млади хора – балсам за очите на сводници и дилъри. Те ги поемат от този момент - ако не са го сторили още в училищния двор.

Няма да ви пожелая „на добър път”, простаци. Защото вече сте поели по скапания и не сме от една кръвна група. Но ще ви кажа: Марш от храма и живота ни! И вземете с вас родителите и учителите си. Заедно се махайте. Вихрете се у вас, защото на открито гледката е страшна. Аман от кретени, които превърнаха България в кенефа на Европа. Прав бе чехът Давид Черни, който изобрази страната ни като кенеф. Забравихте го, нали? Така ви изнася, защото точно вие превърнахте в нужник тази страна и доброволно се опростачихте до пълно оскотяване. Никой не ви е крив, вие го пожелахте. И много се старахте. Ние пък ви оставихме и търпяхме, което е голям грях. Тежък грях.

Вярно, че управлението през тези 25 годни бе долнопробна чалга; вярно че тези дето трябваше да дават пример крадяха, рекетираха, съсипваха, лъжеха, манипулираха, блудстваха. Продължават и днес. Но вие поехте отровата не просто доброволно, а с радост и настървение. Върху вашата безмозъчност такива като Пеевски, Доган, Първанов и пр. създадоха кочина, известна като „модела #Кой”. За да спите една нощ в дубайски хотел, да си купите парцалче от МОЛ-а или да ви закарат с Кадилак на бала, сте готови на всичко. На всичко!

Това смърди. Това обижда и унижава нацията, доколкото все още я има. И ако все се чудите кои са виновни за кретенията, ще ви помогна. Първото място е на родителите. Необразовани и примитивни. Повечето.

Учителите се нареждат до тях. Също необразовани, демотивирани, с ниски стандарти.

Държавата заема третото място. Нейните институции не работят. Те са част от мафията. Затова полицията отсъства там, където би трябвало да е. Законът отсъства там, където трябва да се прилага на мига и в цялата му строгост. Прокуратура и ченгета – мутрочалга. Политици – мутрочалга.

Медии – мутрочалга. Спасяването е поединично и главно чрез бягство. (Прочети ЦЕЛИЯ ТЕКСТ)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

Няма коментари: