Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 24 юни 2016 г.

Да, само със смислени промени и с позитивни резултати ще намалим количеството на евроскептиците!



Великобритания вече започна да плаща висока икономическа цена. По-важното е обаче останалите в ЕС да разберат, че са необходими ключови вътрешни промени в посока на намаляване на бюрокрацията, промяна на политиката в областта на земеделието (твърде много пари се харчат с недостатъчен ефект), мерки за премахване на оставащите пречки пред единния пазар. ЕС трябва да се промени. Само с резултати ще намалим броя на евроскептиците!

Martin Dimitrov

Интерпретациите започнаха, идеологическите манипулации - също. Европа има нужда от справедливост, но Европа далеч не е най-отблъскващото лице на капитализма. Има много други места, на които можете да го срещнете - ако искате да видите това отблъскващо лице. Проблемът на Европа е инерцията, безпомощността и липсата на идентичност - липсата на граница: "Дотук сме ние, оттук нататък - започва нещо, някой друг." Ако Европа придобие ясно лице, ясна идентичност, тя ще придобие сила и мотивация да я защитава. Ще изостави аморфната доброжелателност към всички и към всичко - включително към тези, които се подиграват с нея, които я ругаят и насилват. Десните наистина са симптома, а не причината. Причината е замяната на реалната проблемна ситуация на континента с лицемерни заклинания на лукави и безпомощни политици, които непрекъснато ни занимават с това какви били техните ценности. И остават слепи за това какви са и в какво се превръщат ценностите на тези, които представляват и трябва да управляват. Брексит-ът е wake-up call. Ако Европа не се събуди - ще започнат все по-категоричните твърдения, че спящият всъщност е мъртъв. Моята Европа не е мъртва. Предполагам вашата - също. Това, което трябва да направимq е да се постараем да вдъхнем този живот в непосредственото бъдеще на ЕС. Защото във или извън ЕС Англия ще си остане това, което е. Ние обаче ще станем жертва на същите варварски империи, които продължават да се стремят ние да бъдем извън Европа.

Ognyan Minchev

Споделям изцяло. Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Нещата не са така прости. Първо, Англия няма да остане същата в или извън ЕС най-малкото поради факта, че извън ЕС има голяма вероятно Британия да се разпадне, понеже Шотландия и Северна Ирландия, които са проевропейски, ще се отцепят, за да останат в ЕС. Има и много други моменти, на които няма да се спирам.

Колкото до българското членство в ЕС, то е нож с две остриета. От една страна българите смятат, че членството в ЕС ги отдалечава и пази от Русия, но от друга България не е случайно в ЕС, а е руски троянски кон там и Москва открито заявява това – което важи впрочем за всички посткомунистически страни от Източна Европа. Еврофондовете наистина вкарват някакъв свеж финансов ресурс в страната, но тези пари отиват главно в джобовете на посткомунистическата мафия и така укрепват нейните позиции. Брюксел изисква от България спазване на демократичните норми и правовата държава, но българските представители в структурите на ЕС от своя страна работят за интересите на Москва. Ето защо не е ясно дали вредите за ЕС от българското членство не са по-големи от конкретните ползи за страната.

Въобще България е в дилема. Тя не може да излезе от ЕС и да се изолира, защото сама е много слаба и не може да отказва отпор на Русия. От друга страна пребивавайки в ЕС, тя служи на руските интереси. Така че положението е безизходно. Така изглеждат нещата, ако ги разгледаме обективно и безпристрастно.