Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

петък, 17 юни 2016 г.

Образователна система в България е тотално сбъркана: обучават младите да не мислят, да са неспособни да мислят, да мразят мисленето, да са умствени инвалиди цял животСайтът desebg.com публикува изказването на Йоана Дивчева, ученичка от 10-ти клас от 19 СОУ „Елин Пелин”, направено по време на дискусията „Знание и ценности” – (не)изучаването на тоталитарните режими в българското училище, проведена на 6 юни 2016 г. в Дома на Европа в София, организирана от фондация „Истина и памет”...

... Засипват ни само с факти, без обяснение на термините. Учебниците са изключително лошо написани...

Материалът е сух и скучен. Без документални филми. Без разкази на оцелели, които са преминали през ада на концлагерите. Изключително малко време се отделя на тоталитарните режими, а когато се отделя, се преподават пропагандни лъжи. Комунизмът се идеализира и най-страшното е, че той се идеализира именно от учителите.

Учители издигат времето на бай Тошо на пиедестал

Така че и дори да се въведе изучаването на комунизма необходимо е да бъдат сменени кадрите в училищата поставящи времето на бай Тошо на пиедестал и да се назначат млади, здраво мислещи хора.

Друг проблем е, че в информацията в учебниците не се осъвременява. Историята се замита, фалшифицира се. Липсват конкретни цифри за жертвите. Споменава се, че е имало хора, изпращани в лагери, но не се обяснява защо.

Нищо за Сталин

За Сталин нищо не се учи. Не се споменава това, че той е избил много повече хора от Хитлер. Не се отбелязва факта, че двамата с Хитлер започват Втората световна война, като си поделят Полша, че са били съюзници. Тези неща не ги учим в училище.

Ежедневно чувам в училище изказвания от сорта: „Ех, колко хубаво беше при бай Тошо” и то от съучениците ми, което значи, че техните мозъци са вече промити. Ако се въведе скоро промяната, за която тази дискусия настоява, то може би ще се изкоренят вменяваните ни неистини.

На финала ще посоча, че цялата образователна система в България е сбъркана по простата причина, че нас ни учат какво да мислим, а не как да мислим, което е изключително погрешно.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: