Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

събота, 25 юни 2016 г.

Протестите са школа по гражданско съзнание и поведение, те са школа по свободаТуй нещо съм го писал преди три години точно (напомня ми го Фейсбук тази сутрин), по време на тогавашните протести, но то важи и за сегашния момент, само дето сега протести, кой знае защо, няма; за свободата и за достойнството си трябва да се борим всеки ден, без да си даваме почивка, без да излизаме във ваканция:

Ангел Грънчаров, 25 юни 2013 г., Plovdiv, Plovdiv Province: Протестите са школа по свобода, само те ще изтълкуват, ще разгадаят и ще разнищят твърде много неразрешими иначе тайни и загадки, ще подтикнат протестиращите хора да осъзнаят истината, съществените ни нужди и интереси, както и точния смисъл на реалностите, сред които сме поставени; трябва да се протестира: за да се развие съзнанието за свобода на колкото се може повече - и то предимно млади! - хора.

Този е огромният смисъл на протестите: те са школа по гражданско съзнание и поведение, те са школа по свобода - най-важното, което ни е съдбовно потребно в този исторически момент!

Освен това се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

1 коментар:

Анонимен каза...

Страданието в свободата е нашата освободена от страдание несвобода