Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

сряда, 29 юни 2016 г.

Даже желязната леди Тачър беше за оставане на Обединеното кралство в Европейския съюзИ аз не харесвам някои неща в Европейския съюз, но предпочитам да не ги харесвам отвътре, отколкото отвън.

Маргарет Тачър (цитирана от Alexandar Koshnicharov-Gibi)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

2 коментара:

Анонимен каза...

Критиците на ЕС имат право в много отношения, но проблемът е, че той няма алтернатива. А Великобритания и без това винаги е имала особен статут, при това Камерън получи допълнителни отстъпки от ЕС. В крайна сметка напускането на Великобритания нямаше да е абсолютно фатално, ако останалата част от Европа беше единна и твърдо проевропейска. Но тя не е, даже подозирам, че в ЕС има антиевропейско мнозинство. Прекалено много грешки бяха направени в европейската интеграция и сега вече е късно.

Между другото английският сега ще бъде изхвърлен от ЕС. Той наистина стана световен език наистина не толкова заради Англия, колкото поради американската масова култура, но сега вече ще отпадне от Европа и се превръща в безполезен език. Който го е учил не просто от любознателност, а поради чисто прагматични причини, се е минал.

Анонимен каза...

Не само ЕС, но и светът се разпада.