Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 24 юни 2016 г.

Дали пък наистина референдумът не е инструмент на диктатори и демагози?




Референдумите са всичко друго, но не и глас народен. Ето защо:

Малцина са изморени от глупавото клише “пряка демокрация”. Малцина вярват, че референдумите са страшилище за бъдещето на нациите, за важните законодателни промени, за устройството на света такъв, какъвто бихме искали да го видим. “Да питаме хората”, “да им дадем право на власт” са толкова изначални сбъркани висши форма на демокрация, че както казва Сократ в Държавата на Платон, последната фаза, най-висшата фаза на демокрацията, винаги води до тирания.

Маргарет Тачър казваше, че референдумите жертват парламентарния суверенитет в полза на политическата изгода. Казваше това през 1975 година и всичко е точно толкова валидно и днес. И добавяше: “Може би починалият лорд Атли е прав, когато казваше, че референдумът е инструмент на диктатори и демагози.” (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

2 коментара:

Анонимен каза...

Британците взеха мъдро решение. Защото са зряло общество с демократични традиции. Поздравления от мен!

Анонимен каза...

Не съм много сигурен, че англичаните са взели мъдро решение, времето ще покаже.

Иначе аз също не съм привърженик на пряката демокрация, защото народите за съжаление не са много адекватни, виждаме, че дори в една Швейцария с нейния 700-годишен опит с пряката демокрация на референдуми често се вземат инфантилни и абсурдни решения.

Критиците на ЕС са прави, че той има много бюрократични и социалистически елементи и всъщност в сегашния си вид служи повече на стратегията на Русия. От друга страна европейското единение няма разумна алтернатива, въпросът е само за начина. А Англия вече не е велика колониална страна, която може да се изолира „великолепно“ от континента. Нещо повече, самата тя сега е застрашена от разпад, понеже Шотландия и Северна Ирландия вероятно ще се опитат да се отцепят и да останат в ЕС. А други евроскептични страни като Холандия, Дания и Чехия пък може да последват английския пример и също да излязат от ЕС. Въобще започват процеси на големи геополитически размествания и преструктуриране.

Беглецът от Чехословакия генерал Ян Сейна казва, че съветският стратегически план от 1967 е предвиждал да бъде предотвратено британското членство тогава в ЕИО и ЕО и Англия да бъде изолирана от континента, защото така останалата Европа може по-лесно да бъде придърпана от СССР-Русия-Евразия. Така че Москва сега определено почели от решението на британците да напуснат ЕС.