Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 19 юни 2016 г.

Да кажеш "Не!" на регулациите на МОН е въпрос на елементарно достойнство




Флашмоб на Националната мрежа на родителите посрещна хилядите български учители, които присъстваха на своя събор, организиран от Министерството на образованието и науката. Събитието се състоя в зала "Арена Армеец" в София, като по предварителни данни трябваше да приеме над 12 000 преподаватели.

На спирката срещу спортната зала десетки представители на Националната мрежа на родителите се бяха събрали с плакати за да изразят категоричното си несъгласие с провеждането на учителския събор, както и управлението на образователната система в България.


Пред София Topnovini.bg Калина Симидчийска обясни, че са се събрали днес за да покажат какво мислят за този учителски събор.

"Борим се за свобода. Не може в момента някой да казва какво да се учи. Не може всички да учат едно и също. Не може да се хвърлят пари за "най-скъпото казване на нищо", каза тя.

По думите ѝ родителската мрежа иска да покаже емпатия си към учителите, които са дошли на събора и да им покажем, че има различно мнение и има много родители, които ги подкрепят.

"Като събереш хиляди в една зала какво може да се случи? Какво общуване може да има между тях", попита Симидчийска.

До момента организацията е провела две национални срещи за свободно развитие на образованието. Много гости от чужбина са присъствали на него - от Дания, Израел, Англия и др. "Представихме много други възможни алтернативи, по които да се случват нещата", обяви Симидчийска.


Националната мрежа на родителите предлага следните промени, които София Topnovini.bg публикува без редакторска намеса:

Реформата, която няма да дойде "отгоре", е лесна като 1-2-3:

1. Освобождаване на учебното съдържание. Това означава, който учи (учител + ученик) да избира и съставя учебното си съдържание. (Стига да не ни е страх, че някой ще научи нещо "грешно" в ХХI в.)

2. Учещият в центъра, ама наистина - не на думи. Това означава който учи да решава какво, кога и как да учи. (Това значи питащи ученици и отговарящи учители, не обратното.)

3. Стандартите: от професионалната общност. (Как се пише музика не зависи от министър на културата, как се оре нива не зависи от министъра на земеделието.) Как се учи да не зависи от МОН.

Истинската реформа значи свобода, самоуправление и демократичност (тъкмо обратното на това, което имаме). Тогава образователната система ще заприлича на финландската. (Във финландското министерството работят 17 души.)

Да кажеш не на регулациите на МОН, които нямат образователен смисъл, защото обслужват нуждите на системата, а не нуждите на образованието на децата.

Регулациите на МОН са вредни за децата, защото когато учениците трябва да постигат целите на системата вместо своите, това означава да се отрекат от собствения си интерес, от правото си да учат това, което искат - и да развиват силните си страни. Означава да станат безхарактерни изпълнители на заповеди, зависими от чужда оценка измамници и, често, насилници. Означава насила да останат неграмотни.

Да кажеш не на регулациите на МОН е въпрос на елементарно достойнство.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: