Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 6 юли 2016 г.

България е пълна със светлинрусевци, мултаци и тикви на всички нива, треперещи от страх и злобеещи срещу можещите и знаещите


Вляво - Светлин Русев и Тодор Живков, вдясно - Светлин Русев и Бойко Борисов. Снимка: Изгубената България/БГНЕС

Из: Кристо унижи България, автор: КАЛОЯН КОНСТАНТИНОВ

... Нищо е почти цялата спонсорирана и закриляна от държавата ни култура*. Едно агресивно нищо, което пълзи като бавна и лепкава ръжда, която дори да срещне някое и другo сияйно петънце талант и идея - го заличава. Защо? Защото кадърните и даровити хора лесно, стига да имат възможност, изобличават бездарните, глупавите и мързеливите. И в крайна сметка ги изместват.

Ето защо некадърниците се опитват с всички сили да унищожават всичко качествено или да го съсипват с пагубното си влияние - за да мислим, че няма по-добро от тях, за да няма по-добро от тях. Именно затова комунистите мразят "невъзвращенците", ето затова мразят Кристо - защото не могат да го стъпчат и да му попречат да ги изкара на светло.

Затова Светлин Русев, състудентът на Христо Явашев, го мрази. Защото единият от тях емигрира и започна от нулата, за да се превърне, благодарение на таланта си, в едно от най-големите имена в съвременното изкуство. А другият, имащ зад гърба си цялата държавна мощ, не постигна нищо дори в родината си и ще бъде забравен.


И магнум опусът му - "Квадрат 500", и оглавеният преди дни от него художествен съвет на Националната галерия, и скованата и контролирана от него творческа среда у нас ще бъдат забравени. А "Плаващите кейове", "Опакованият Райхстаг", "Бягащите огради" и т.н. ще останат в историята.

България е пълна със светлинрусевци, мултаци и тикви на всички нива, треперещи от страх и злобеещи срещу можещите и знаещите. Затова и през последните години България не е произвела почти нищо** качествено и запомнящо се - нито като музика, нито като кино, нито като литература, игри или художествено изкуство.

Защото плевелите продължават да ни задушават - ако не го правят, ще изсъхнат. Или те, или ние.

Явашев е феномен, роден в България, но непринадлежащ на страната ни. Той е гражданин на света, Диоген на изкуството, независим от никого и нищо. Именно затова личността му принадлежи поравно на всеки един народ и човек. Изкуството и талантът му изобличават еднакво не само немощта на управляващите в родината му, но и навсякъде другаде... (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: