Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 3 юли 2016 г.

Едно писмо като начало на дискусията за усъвършенстването на демокрацията



Авторът на онова писмо, за което стана дума в дискусията за усъвършенстването на демокрацията (виж: Давайте акъл: как да определяме членовете на бъдещия български Сенат?!) е всъщност г-н Феодор Иливанов, юрист. Ето негово писмо, което е по повод на тази моя публикация (виж: Покана за дискусия за демокрацията: Дали догмата, че мнозинството има пълното право да си налага волята, не следва да бъде преосмислена и отхвърлена?), а пък аз откликнах на писмото му в по-горе цитираната статия; та ето какво ми пише той:

Здравей! И добре дошъл в клуба на консерваторите! То и нямаше начин един мислещ човек рано или късно да не стигне до тези въпроси. Радвам се, че един яростен либерал като теб преосмисля основни европейски ценности!

"Свобода, братство, равенство" е една фикция, вярно - красива, но нека си спомним, че най-красивите идеи плуват в океани от кръв и несправедливост. Не сме свободни (ти чувстваш ли се свободен когато броиш стотинките и не можеш да купиш храна за семейството? Хегел май бeше казал, че човешката воля е детерминирана?). Не сме братя с тези, които искат да ни ограбят и да властват над живота ни (Ти беше публикувал в блога си една много хубава песен под заглавие "Ние никога няма да бъдем братя!"). Не съм равен с циганина, който през живота си не е забил един пирон и не знае за кого и за какво гласува, а с пръчица отмерва мястото от началото на бюлетината до посочения кандидат, за когото са му наредили да гласува!)

Идеята за двукамарен Парламент със Сенат като механизъм за контрол съм прегърнал отдавна. Но не съставен от "аристократи на духа", а от заслужили държавници - независимо от партийни пристрастия.

Въпросите са много и сложни, засега само нахвърлям първите си впечатления от идеите ти. И не безболезнени. Представи си, че "аристократите на духа" вземат властта. Но простаците, "жакерията" съществуват и броят им пулсира + и -. А тях какво ще ги правят? В концлагери ли ще ги пращат - или направо по бързата процедура? Не става!

И ти, и аз виждаме как се гърчи Европейският съюз пред тези въпроси. Но аз си оставам вечен оптимист! И не може да бъде иначе. Та в бъдеща Европа и в бъдещия Свят ще живеят моите внуци, потомството ни. Не може те да са по-глупави от нас! По-умни са! А и съм убеден, че сме пред прага на излизането и заживяването на човечеството в Космоса.

Сега основният въпрос е не "Брекзита". Ингилизите ще се оправят, пък и Европа е натрупала много мъдрост. Големият въпрос на ХХІ век е следпутинова Русия. Мисля, че много по-умни хора от нас, разполагащи с информация, умуват над това. А да не забравяме и Китай...

Бъди здрав и мисли, и пиши! Това ти е мисията!

С Бога напред! Амин!

Феодор Иливанов

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: