Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 18 юли 2016 г.

Побеснялото и оскотялото мнозинство убива демокрацията



Каква жестока заблуда – че демокрация е тогава, когато всичко се решава по волята на мнозинството!

Демокрация е тогава, когато управляват демократи. А качеството на демокрацията зависи от качеството на демократите. Когато на власт са не-демократи, авторитаристи, тоталитаристи, диктатори, тогава волята на мнозинството е чудовище, което поглъща без остатък демокрацията.

Според волята на мнозинството на власт идваха тирани, фашисти, нацисти, сталинисти, баасисти, ислямисти, терористи, популисти, демагози.

Няма нищо по-страшно от простото правило – прави са тези, които са повече. Никога в човешката история не са били прави тези, които са повече. Обикновено в тяхно име са извършвани най-големите жестокости, най-безумните престъпления.

Прави са били винаги единици или малки групи от хора. Тях са ги разпъвали на кръста, обесвали са ги "там близо край град София", обезглавявали са ги на дръвника, изгаряли са ги на кладата, разстрелвали са ги до стената, а после човечеството – рано или късно - е приемало техните идеи.

Нито един истински, фундаментален проблем не е решен с просто мнозинство. Ако волята на мнозинството, на тези, които са повече, властваше над историческата и научната логика, ние и досега щяхме да избиваме всеки, който смята, че Земята се върти около Слънцето...

Nikolay Slatinski

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

2 коментара:

Анонимен каза...

Драги Грънчаров, най-после разбра, че форма на управление "Демокрация" е добра, само когато имаш общество от елитни личности. Във всички останали случаи е диктатура на прости, но много амбициозни, професионални политици. Защо "професионални"? Защото не могат да се изявят в никаква друга област и им остава само тази - на бая ти Ганя, Гочоолу, Дочоолу и Данко хаирсъзина.

Radomir Parpulov

Анонимен каза...

демокрацията е управление на мнозинството при спазване правата на малцинството. Втората част от дефиницията често се пропуска от популистите.