Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 17 юли 2016 г.

Коя тирания предпочитате: диктаторската тирания на отделната велика и мислеща личност или тиранията на обзетото от тъпи страсти и немислещо, не знаещо какво иска мнозинство?



Под заглавие Демокрацията в Турция загива... споделих ето тази снимка на Мустафа Кемал Ататюрк заедно с един негов цитат за България; по повод на което се завърза следният разговор по важна според мен тема за демокрацията:

Снимка на Bozhidar Savov

В свое интервю пред вестник "Утро" през 1931 година той казва: "... Всяко българско нещастие ми причинява невъобразима болка. Винаги съм правил всичко възможно да помогна на България. Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е против Турция."

Коментари:

Gantcho Motchev: Широко скроен ЧОВЕК!!!

Radomir Parpulov: Велик диктатор! Направи от Турция просперираща държава! Може да се сравнява само с такива личности като Чан Кай-шъ, Франко и Пиночет.

Ангел Грънчаров: Тук възниква логичният въпрос: дали диктатурата на просветени, широко скроени и умни, дори мъдри и практични управници не е за предпочитане пред тиранията на незнаещото какво иска, немислещо, капризно като малко дете и поддаващо се на глупави емоции и настроения "демократично мнозинство"? Между другото ако сравняваме тия два вида тирания, диктаторската тирания на отделната велика и мислеща личност и тиранията на обзетото от тъпи страсти и немислещо, не знаещо какво иска мнозинство, то аз лично предпочитам, при цялото си свободолюбие, именно първата тирания, защото тя по същество може да наподобява... свободата: защото просветеният и мъдър управник може да води държавния кораб към спокойно и тихо пристанище, докато тиранията на тълпата положително до нищо добро не води...


Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

11 коментара:

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров: Тук възниква логичният въпрос: дали диктатурата на просветени, широко скроени и умни, дори мъдри и практични управници не е за предпочитане пред тиранията на незнаещото какво иска, немислещо, капризно като малко дете и поддаващо се на глупави емоции и настроения "демократично мнозинство"?
А преди него пък, възниква още по-фундаментално важният въпрос - как се създават такива!?
Къде растат, че да ги наберем и си сготвим манджата с тях...:-)))

2016.07.17г. Владимир Петков-Трашов

Ангел Грънчаров каза...

Чрез усърдно занимание с философия се създават такива, чрез просвета и чрез познание (и просвещение), чрез качествено образование се създават. Аристотел как възпита Александър Македонски - Велики? Има и други примери на добри, разумни управници, станали такива чрез мислене и философия. Наполеон Бонапарт примерно. Има и други такива. Всеки народ може да си роди добри управници, но трябва да има качествено образование - та колкото се може повече млади хора да си развият и разгърнат потенциала. И някои от тях ще станат добри управници. Тогава, на тази база, и демокрацията ще почне да функционира ефективно. От качеството на човешкия матр`ьял зависи всичко според мен.

Анонимен каза...

Не можете да бъдете с демокрацията и в същото време с военни преврати. Трябва да изберете едно от двете: демокрация или деспотизъм.

Mohamad Albarmawi

Анонимен каза...

Следващия път в Турция няма да има метеж, а кърваво въстание. Този метеж се провали и защото армията не поиска да стреля по хората. Но след издевателствата на ислямистите и обезглавяването на предали се войници ще има ответна реакция.

Feodor Ilivanov

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров Трезво преценено демокрацията е тирания на простолюдието. Не съм го казал аз, а още древните философи. Аристотел я определя като НАЙ–ЛОШАТА форма на държавно устройство.

Radomir Parpulov

Анонимен каза...

Той и Чърчил е казал нещо подобно, но с допълнението, че по-добра не е измислена.

Feodor Ilivanov

Анонимен каза...

Диктаторите като Ататюрк доказаха, че е измислена.

Radomir Parpulov

Анонимен каза...

Е, не, 45 години стигат!

Feodor Ilivanov

Анонимен каза...

Вие Тошо с Мустафа си сравнявате??!!

Radomir Parpulov

Анонимен каза...

Че то не е думата за Тошо или Мустафа, а за нещо съвсем друго.

Feodor Ilivanov

Анонимен каза...

Представяте ли си децата до навършване на 14 години да имат равни права за вземане на решения в едно семейство? А ми освен семки, бонбони и играчки те няма да се съгласяват за други покупки. А защо да не притежават и лично огнестрелно оръжие? Значи в една държава хората без образование и неплащащи никакви данъци да определят и кой и как да я управлява. Резултатът го виждате - прост народ - слаба държава. И за това има неща, за които политиците ни дума не дават да се издума: Данъчен и образувателен ценз за да имаш изборни права; реална и ефективна съдебна система; образование с много високо качество, което да създава властови елит от НЕПРОФЕСИОНАЛНИ политици. Само държави, които разчитат на непрофесионални политици, могат да си позволят демократични по форма управления.

Radomir Parpulov